به صورت معمول و طبیعی جنین تقریباً در ماه آخر بارداری در وضعیت سر به پایین و آماده تولد قرار می گیرد. هنگامی که جنین در اواخر بارداری در وضعیت قرار می گیرد که پاها در نزدیک دهانه ی رحم است، به آن بریچ گفته می شود. این نسبتاً معمول است که نوزاد قبل از هفته 35 تا 36 بارداری در وضعیت بریچ قرار بگیرد، اما بیشتر آنها به تدریج قبل از ماه آخر به حالت سر به پایین قرار می گیرند. اما اگر این اتفاق نیفتد ممکن است باعث مشکلاتی در این دوران از جمله زایمان به روش سزارین شود. امروز می خواهیم به علل و عوارض بریچ بودن جنین بپردازیم.
بریچ بودن جنین یعنی چی ؟
وضعیت بریچ زمانی اتفاق میافتد که پاهای جنین پایین و در نزدیک دهانه ی رحم قرار می گیرد. به طور معمول، در هفته 36، اکثر نوزادان برای زایمان به حالت سر به پایین حرکت می کنند. با این حال، اگر نوزاد در وضعیت بریچ باقی بماند، گاهی اوقات میتواند زایمان را دشوارتر یا پیچیدهتر کند. اگر پزشک متخصص زنان تشخیص دهد که این خطر برای زایمان طبیعی بسیار زیاد است، اغلب اوقات، سزارین انجام می شود.
انواع موقعیت بریچ جنین
3 نوع اصلی موقعیت بریچ وجود دارد. آن ها عبارتند از:
- بریچ فرانک: این زمانی است که باسن کودک در پایین ترین نقطه در کانال زایمان قرار می گیرد. در این حالت، زانوها به سمت شکم کشیده میشوند و باسن خم میشوند (پاها مستقیماً جلوی بدن قرار دارند و پاها نزدیک به سر هستند). این رایج ترین وضعیت بریچ است.
- بریچ کامل: در این حالت، زانوها و باسن کودک خمیده و زیر یکدیگر جمع می شوند.
- بریچ پا: این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو پای کودک به سمت کانال زایمان به سمت پایین باشد.
علائم بریچ بودن جنین چیست؟
معمولاً علائم مرتبط با جنین بریچ وجود ندارد. با این حال، اگر در هفته 36 بارداری هستید و متوجه شدید که سر کودک به سمت بالا در شکم شما فشار می آورد یا احساس لگد زدن در قسمت پایین شکم خود دارید، به پزشک متخصص زنان خود مراجعه کنید.
علت ایجاد وضعیت بریچ جنین می شود؟
دلایل بروز بریچ جنین به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، موارد زیر می تواند در ایجاد این وضعیت نقش داشته باشد:
- شما قبلا تجربه ای جنین بریچ را داشته اید.
- در بارداری های چند قلو
- زمانی که سابقه زایمان زودرس وجود دارد.
- زمانی که رحم مایع آمنیوتیک خیلی زیاد یا خیلی کم دارد.
- وقتی رحمی شکل غیر طبیعی دارد یا در رحم رشد غیرطبیعی مانند فیبروم رحم وجود دارد.
- جفت تمام یا بخشی از دهانه رحم جفت سرراهی را می پوشاند.
چگونه بریچ بودن جنین تشخیص داده می شود؟
برای تعیین اینکه آیا کودک شما بریچ است یا خیر، یک معاینه معمول در اواخر بارداری به ارزیابی این موضوع کمک می کند. در طول معاینه، پزشک شما قسمت پایین و بالای شکم را برای تشخیص بریچ بودن جنین حس می کند و از سونوگرافی برای تایید این مسئله استفاده می کند.
آیا جنین بریچ بعد از هفته 36 بارداری می تواند بچرخد؟
بعضی از جنین های بریچ در ماه آخر بارداری به طور طبیعی می چرخند. اما در بعضی از آن ها چنین اتفاقی نمی افتد .اگر جنین در هفته 36 در وضعیت بریچ قرار دارد، پزشک متخصص زنان ممکن است به شما پیشنهاد کند که بعد از هفته ی 37 به فکر ECV باشید. روشی است که در آن پزشک دارویی به مادر می دهد تا رحم و جنین ارام بگیرد و و بعد با کمک نوعی ماساژ سعی در چرجش جنین می کند. این روش باعث می شود احتمال چرخش کودک به حالت سر به پایین افزایش یابد. با این حال، ECV برای همه مناسب نیست، بنابراین مهم است که این گزینه را با پزشک خود در میان بگذارید.
در صورت داشتن شرایط زیر این روش توصیه نمی شود:
- خونریزی واژن
- داشتن جفت سررراهی
- یک جنین کوچک غیر طبیعی
- سطح بسیار پایین مایع آمنیوتیک
- ضربان قلب نوسان دار جنین
- پارگی زودرس غشاها
- دوقلو یا چند قلو داشتن
قبل از استفاده از هر روشی با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که به شما یا کودکتان آسیبی نمی رساند.
اگر جنین من بریچ باشد، هنوز می توانم زایمان طبیعی داشته باشم؟
زایمان اکثر نوزادان بریچ به روش سزارین بوده است. با این حال، امروزه زنان بیشتری از طریق واژینال نوزادان بریچ را به دنیا می آورند. زایمان طبیعی شامل بهبودی سریعتر و درد کمتری نسبت به سزارین است و بنابراین در صورت امکان ترجیح داده میشود. انتخاب روش مناسب برای زایمان در بریچ روشی است که تمام خطرات و مزایا را در شرایط خاص شما در نظر می گیرد.
برای انجام زایمان بریچ طبیعی، به یک پزشک متخصص زنان با تجربه و داشتن شرایط زیر نیاز است:
- بارداری کامل (هفته 37-40)
- وزن نوزاد سالم و مناسب است (نه کوچک و نه بزرگ)
- نوزاد در وضعیت بریچ کامل یا واضح قرار دارد..
- شما و بچه سالم هستید.
اگر این شرایط برآورده نشود، یا اگر زایمان به طور طبیعی پیشرفت نمی کند، یا بند ناف قبل از نوزاد خارج می شود، سزارین امن ترین گزینه زایمان است. در صورتی که نوزاد در وضعیت بریچ پا باشد، سزارین نیز انجام می شود.
خطرات زایمان طبیعی بریچ چیست؟
هنگامی که لگن یا باسن نوزاد بریچ اول زایمان می کند، ممکن است لگن زن به اندازه کافی بزرگ نباشد که سر نیز بتواند زایمان کند. این می تواند منجر به گیرکردن نوزاد در کانال زایمان شود که می تواند باعث آسیب به مغز نوزاد شود. همچنین ممکن است بند ناف آسیب دیده یا جدا شده باشد. این می تواند اکسیژن رسانی به نوزاد را کاهش دهد.
کلام آخر
داشتن یک نوزاد بریچ می تواند غیرمنتظره باشد و دید شما را برای زایمان تغییر دهد. با پزشک متخصص زنان در شهر ری در مورد آنچه در هنگام زایمان بریچ انتظار دارید صحبت کنید. پزشک شما خطرات و مزایای زایمان طبیعی بریچ را بازگو می کند و شرایط شما را ارزیابی می کند تا بتوانید بهترین تصمیم را برای زایمان بگیرید.