دکتر زهرا ستوده / بیماری های زنان / علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان
۷ دقیقه
علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان

علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان

آنچه می خوانید...

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان شایع ترین اختلال هورمونی است که در سنین باروری اتفاق می افتد. اگر این بیماری را دارید، ممکن است اغلب پریود نشوید. یا ممکن است پریودهایی داشته باشید که چندین روز طول بکشد. همچنین ممکن است هورمونی به نام آندروژن در بدن شما بیش از حد باشد. در این سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیسه های کوچکی از مایع در امتداد لبه بیرونی تخمدان ایجاد می شود. به این کیست ها می گویند. امروز می خواهیم در مورد علائم تخمدان پلی کیستیک و عوارض آن با شما صحبت کنیم.

عوارض تخمدان پلی کیستیک چیست؟

علل تخمدان پلی کیستیک چیست؟

علت دقیق PCOS مشخص نیست. عواملی که ممکن است نقش داشته باشند عبارتند از:

1- مقاومت به انسولین: انسولین هورمونی است که پانکراس می سازد. این به سلول ها اجازه می دهد تا از قند، منبع انرژی اولیه بدن شما استفاده کنند. اگر سلول ها نسبت به عملکرد انسولین مقاوم شوند، سطح قند خون می تواند افزایش یابد. این می تواند باعث شود بدن شما انسولین بیشتری بسازد تا سطح قند خون را پایین بیاورد.

انسولین بیش از حد ممکن است باعث شود بدن شما مقدار زیادی از هورمون مردانه آندروژن را بسازد. ممکن است با تخمک گذاری مشکل داشته باشید، فرآیندی که در آن تخمک ها از تخمدان آزاد می شوند.

یکی از نشانه های مقاومت به انسولین، لکه های تیره و مخملی پوست در قسمت پایین گردن، زیر بغل، کشاله ران یا زیر سینه ها است. اشتهای بیشتر و افزایش وزن ممکن است از دیگر علائم باشد.

2-التهاب با درجه پایین: گلبول های سفید در پاسخ به عفونت یا آسیب موادی را می سازند. به این پاسخ التهاب با درجه پایین می گویند. تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای نوعی التهاب طولانی‌مدت و با درجه پایین هستند که باعث تولید آندروژن در تخمدان‌های پلی کیستیک می‌شود. این می تواند منجر به مشکلات قلبی و عروقی شود.

3-وراثت: تحقیقات نشان می دهد که ژن های خاصی ممکن است با تنبلی تخمدان مرتبط باشند. داشتن سابقه خانوادگی این بیماری ممکن است در ایجاد این آن نقش داشته باشد.

آندروژن اضافی با PCOS، تخمدان ها ممکن است سطوح بالایی از آندروژن تولید کنند. داشتن آندروژن بیش از حد در تخمک گذاری اختلال ایجاد می کند. این بدان معنی است که تخمک ها به طور منظم رشد نمی کنند و از فولیکول هایی که در آن رشد می کنند آزاد نمی شوند. آندروژن اضافی همچنین می تواند منجر به هیرسوتیسم و آکنه شود.

علل تخمدان پلی کیستیک چیست؟

علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان چیست؟

این بیماری در افراد مختلف به طور متفاوتی ظاهر می شود. برای مثال، علیرغم نام، همه زنان مبتلا به این بیماری فولیکول های اضافی روی تخمدان خود ندارند. با این حال، اکثر زنان یکی یا هر دوی موارد زیر را دارند:

1-دوره های قاعدگی غیر طبیعی: این می تواند شامل خونریزی شدید، خونریزی بین پریودها، پریودهای سبک یا دوره های کمتر در سال باشد. توجه داشته باشید که در سندرم تخمدان پلی کیستیک، قاعدگی‌های غیرطبیعی معمولاً از زمان شروع قاعدگی شروع می‌شوند، بنابراین اگر سال‌ها پریودهای طبیعی داشته‌اید و سپس غیرطبیعی می‌شوند، احتمال اینکه این بیماری مقصر باشد کمتر است و باید علل دیگر را در نظر گرفت.

2-شواهد وجود آندروژن اضافی این هورمون ها نقش مهمی در سلامت تولید مثل و رشد بدن دارند. اما در زنانی که بیش از حد آنها را دارند، می توانند علائمی از جمله:

  • رشد بیش از حد موهای تیره و دوره ای به نام هیرسوتیسم در چانه، لب بالایی، اطراف سینه ها و خط وسط شکم
  • طاسی با الگوی مردانه (کاهش خط مو)
  • آکنه

سایر علائم تنبلی تخمدان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • چاقی شکمی یا اضافه وزن: این علامت در حدود یک دوم تا دو سوم زنان مبتلا به  این بیماری وجود دارد، اگرچه زنان لاغر نیز می توانند به PCOS مبتلا شوند.
  • تیره شدن پوست پشت گردن و زیر بغل که به آن آکانتوز نیگریکانس می گویند. این ناشی از مقاومت به انسولین و انسولین اضافی مرتبط با  تخمدان پلی کیستیک باشد.
  • مشکلات ناباروری

از آنجایی که زنان می‌توانند موهای زائد را از بین ببرند یا آکنه‌های خود را درمان کنند، پزشکان ممکن است سرنخ‌هایی از سندرم تخمدان پلی کیستیک را در بیماران خود از دست بدهند، مگر اینکه در مورد پرسش در مورد پریودهای غیرطبیعی و رشد موهای ناخواسته هوشیار باشند. به طور مشابه، اگر دوره‌های غیرطبیعی یا رشد موهای ناخواسته را تجربه می‌کنید، ایده خوبی است که با پزشک متخصص  زنان در شهر ری خود صحبت کنید تا ببیند آیا ممکن است تخمدان پلی کیستیک داشته باشید یا خیر.

عوارض تخمدان پلی کیستیک چیست؟

عوارض عمده ی آن اغلب رشد موهای زائد، آکنه و پریودهای نامنظم است که باعث می شود زنان به دنبال مراقبت های پزشکی باشند، اما عوارض غیرقابل مشاهده تنبلی تخمدان بسیار نگران کننده تر است. پیامدهای سلامتی این وضعیت قابل توجه است و شامل افزایش خطر ابتلا به موارد زیر است:

  • ناباروری
  • دیابت بارداری یا فشار خون بالا
  • سقط جنین یا زایمان زودرس
  • استئاتوهپاتیت غیر الکلی، التهاب شدید کبد ناشی از تجمع چربی در کبد
  • سندرم متابولیک، مجموعه ای از شرایط از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا، و سطوح ناسالم کلسترول یا تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی (قلبی و عروقی) را افزایش می دهد.
  • دیابت نوع 2 یا پیش دیابت
  • آپنه خواب
  • افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن
  • سرطان پوشش رحم (سرطان آندومتر)
  • چاقی معمولا با PCOS رخ می دهد و می تواند عوارض این اختلال را بدتر کند.

سوالات متداول

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + ده =