دکتر زهرا ستوده / بیماری های زنان / علت پیچ خوردگی یا تورشن تخمدان
۷ دقیقه
علت پیچ خوردگی یا تورشن تخمدان

علت پیچ خوردگی یا تورشن تخمدان

آنچه می خوانید...

پیچ خوردگی تخمدان یا تورشن وضعیتی است، که تخمدان در اطراف رباط هایی که آن را در جای خود نگه می‌دارند بپیچد. این چرخش می تواند جریان خون به تخمدان و لوله فالوپ را قطع کند. همچنین باعث درد شدید و سایر علائم می شود. اگر این وضعیت برای مدت طولانی بدون درمان ادامه یابد، می تواند منجر به نکروز یا از دست دادن تخمدان و در مواردی، ناباروری شود. این وضعیت فقط یک تخمدان را تحت تأثیر قرار می دهد. در این مطلب می خواهیم در مورد علت تورشن تخمدان، علائم و درمان آن صحبت می کنیم.

پیچ خوردگی تخمدان چیست؟

پیچ خوردگی تخمدان چیست؟

پیچ خوردگی تخمدان یا تورشن به چرخش غیرطبیعی تخمدان زن در اطراف رباط های نگهدارنده ی آن، قطع جریان خون به تخمدان و گاهی اوقات به لوله فالوپ اشاره دارد. این از دست دادن خون می تواند منجر به مرگ بافت و در صورت عدم درمان، نارسایی اندام شود. پیچ خوردگی تخمدان که به آن پیچ خوردگی آدنکس نیز می گویند، می تواند بسیار دردناک باشد. اگرچه نسبتا نادر است، اما با چندین عامل خطر شایع تر، از جمله کیست تخمدان و بستن لوله ها همراه است. تشخیص پیچ خوردگی تخمدان می تواند دشوار باشد، زیرا علائم آن شبیه علائم سایر بیماری های شایع تر است.

این عارضه می تواند در هر سنی رخ دهد، اما در زنان در طول سال های باروری بیشتر شایع است.

علائم پیچ خوردگی تخمدان چیست؟

علائم این عارضه می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • حالت تهوع
  • درد شدید لگن
  • استفراغ
  • تب
  • خونریزی غیر طبیعی

با این حال، تشخیص پیچ خوردگی تخمدان می تواند چالش برانگیز باشد زیرا علائم مشابه سایر شرایط پزشکی است، از جمله:

  • سنگ کلیه
  • آپاندیسیت
  • عفونت مجاری ادراری
  • گاستروانتریت

علت پیچ خوردگی تخمدان می شود؟

پیچش تخمدان معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که تخمدان ناپایدار می‌شود و موقعیت در محیط اطراف تغییر می‌دهد. عوامل متعددی می توانند بر ثبات تخمدان تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، ایجاد کیست می تواند بر توزیع وزن اندام تأثیر بگذارد و باعث شود مکان یا جهت آن تغییر کند.

عواملی که احتمال پیچ خوردگی تخمدان را افزایش می دهند عبارتند از:

  • افراد بین 20 تا 40 سال بیشتر در معرض پیچ خوردگی تخمدان هستند.
  • بارداری: می توانند پیچ ​​خوردگی تخمدان را تجربه کنند، مانند کسانی که باردار نیستند. در سه ماهه اول، فرد باردار ممکن است کیست جسم زرد داشته باشد که باعث تورشن تخمدان می شود.
  • درمان های هورمونی برای ناباروری: مانند القای تخمک گذاری، عامل دیگری است که ممکن است خطر پیچ خوردگی تخمدان را افزایش دهد.
  • ایجاد کیست، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک: وزن یا جرم اضافی روی تخمدان می‌تواند باعث شود که تخمدان شروع به چرخش و چرخش در اطراف رباط‌های نگهدارنده‌اش کند.
  • رباط های تخمدان بلند غیر معمول: علت شایع است که تخمدان را به رحم وصل می کند که طولانی تر از حد معمول است. رباط تخمدان بلندتر احتمال پیچ خوردگی تخمدان را بیشتر می کند.
  • سطوح بالاتر هورمون در دوران بارداری می تواند بافت های بدن، از جمله رباط هایی که تخمدان ها را در جای خود نگه می دارند، شل کند. اگر رباط ها شل باشند، ممکن است بیشتر در معرض پیچ خوردگی باشند.
  • بستن لوله ها

چطور پیچ خوردگی تخمدان را تشخیص دهیم؟

در صورتی که فردی علائم پیچ خوردگی تخمدان را داشته باشد، مراجعه به پزشک متخصص زنان در شهر ری ضروری است.

برای تشخیص پیچ خوردگی تخمدان، پزشک ممکن است از آزمایشات زیر استفاده کند:

  • سونوگرافی ترانس واژینال، که شامل قرار دادن یک پروب سونوگرافی کوچک در واژن شما می باشد.
  • سونوگرافی شکم که از یک پروب اولتراسوند در قسمت بیرونی شکم استفاده می کند.
  • سایر آزمایشات عکسبرداری مانند سی تی اسکن یا اسکن MRI

همچنین انجام آزمایش خون و ادرار، به دلیل اینکه پزشک شما از این آزمایشات برای تشخیص منبع درد شکم شما استفاده می کند. برخی دیگر از شرایط پزشکی که باید رد شوند عبارتند از یبوست، آبسه تخمدان، آپاندیسیت، حاملگی خارج از رحم و عفونت های دستگاه ادراری.

چطور پیچ خوردگی تخمدان را تشخیص دهیم؟

بیشتر بخوانید: درمان زگیل تناسلی زنان

پیچ خوردگی تخمدان چگونه درمان می شود؟

ثابت شده است که جراحی تنها روش موثر برای درمان پیچ خوردگی تخمدان است. پزشک اغلب انجام عمل جراحی را در سریع ترین زمان ممکن توصیه می کند. روش های جراحی مورد استفاده عبارتند از:

لاپاراسکوپی

 لاپاراسکوپ یک لوله بلند و باریک با یک ابزار جراحی سبک و کوچک است که به یک انتهای آن متصل است. از طریق یک برش کوچک در شکم به بدن وارد می شود. برای درمان پیچ خوردگی تخمدان می توان از لاپاراسکوپ استفاده کرد. این روش که نیاز به بیهوشی دارد، اما نسبت به جراحی سنتی کمتر تهاجمی است، معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. پزشک متخصص زنان سعی می کند تخمدان را باز کند.

لاپاراتومی

گاهی اوقات، اگر پزشک متخصص زنان نتواند تخمدان را به اندازه کافی ببیند یا اگر خونریزی شما شدید باشد، ممکن است نیاز به انجام جراحی لاپاراتومی داشته باشد. این جراحی با ایجاد یک برش بزرگ در زیر ناف انجام می شود تا تخمدان در معرض دید قرار گیرد و دستی آن را باز کنند.

اوفورکتومی

اگر تخمدان دیگر عملکردی نداشته باشد، با استفاده از لاپاراسکوپ از بدن خارج می شود.

پزشک در حین جراحی به مشاهده تخمدان ادامه خواهد داد تا مطمئن شود که جریان خون کافی به تخمدان می رسد. اگر بعد از باز کردن علائمی از مرگ بافت ظاهر شود، ممکن است پزشک مجبور به برداشتن تخمدان شود.

اگر پبچ خوردگی تخمدان به موقع تشخیص داده شود و درمان شود، پیچ خوردگی تخمدان تنها یک تهدید حداقلی برای سلامت باروری زنان ایجاد می کند. با این حال، اگر درمان به تعویق بیفتد، عواقب پزشکی جدی تر می شود.

سوالات متداول

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − 1 =