افتادگی رحم زمانی رخ می دهد، که ماهیچهها و رباطهای کف لگن کشیده و ضعیف میشوند. در نتیجه، رحم از وضعیت طبیعی خود خارج می شود. افتادگی رحم اغلب پس از افزایش سن و یک یا چند زایمان طبیعی به تدریج اتفاق می افتد. افتادگی خفیف رحم اغلب نیازی به درمان ندارد. اما اگر این عارضه باعث ایجاد ناراحتی یا اختلال در زندگی روزمره شود، نیاز به درمان دارد. امروز در این مطلب می خواهیم به علل افتادگی رحم و درمان آن بپردازیم.
افتادگی رحم چیست؟
افتادگی رحم زمانی رخ می دهد که ماهیچه ها و بافت لگن شما ضعیف می شود و این ضعف باعث می شود که رحم از موقعیت خود خارج شود و در داخل واژن شما بیفتد یا حتی در موارد شدیدتر از دهانه ی واژن خارج شود. اغلب نیمی از زنان بین 50 تا 79 سال به این عارضه دچار می شوند.
انواع افتادگی رحم
4 نوع افتادگی رحم وجود دارد، که عبارتند از:
- گردن رحم وارد واژن می شود.
- رحم کاملا به داخل واژن می افتد.
- در این مرحله گردن رحم از دهانه واژن خارج می شود.
- در این حالت رحم به طور کامل از دهانه ی واژن خارج می شود.
افتادگی رحم معمولاً در مقیاس 1 تا 4 طبقه بندی می شود، تا مقدار افتادگی را نشان دهد، که در حالت 4 یک افتادگی شدید است.
علل افتادگی رحم چیست؟
افتادگی رحم زمانی اتفاق می افتد که گروهی از ماهیچه ها و بافت هایی که به طور معمول از اندام های لگن حمایت می کنند، به نام کف لگن، ضعیف می شوند و نمی توانند رحم را در جای خود محکم نگه دارند. علل افتادگی رحم میتواند دلایل زیادی داشته باشد.
تعدادی از مواردی که می تواند کف لگن شما را ضعیف کرده و احتمال ابتلا به افتادگی رحم را افزایش دهند:
- بارداری و زایمان: به خصوص اگر زایمان طولانی و سختی داشته اید، یا اگر یک نوزاد بزرگ یا چند نوزاد به دنیا آورده اید.
- افزایش سن
- کاهش هورمون ها بعد از یائسگی
- اضافه وزن داشتن
- داشتن یبوست طولانی مدت یا یک وضعیت سلامتی طولانی مدت که باعث سرفه و فشار می شود.
- شغلی که نیاز است اجسام سنگین را مداوم بلند و جابجا کنید.
- انجام جراحی های لگن
- داشتن فیبروم رحم بزرگ
برخی از شرایط سلامتی نیز می توانند افتادگی رحم را بیشتر کنند، از جمله:
- سندرم بیش حرکتی مفصل
- سندرم مارفان
- سندرم اهلرز-دانلوس
علائم افتادگی رحم
بیشتر زنان با افزایش سن و بعد از یائسگی افتادگی رحم خفیف را تجربه می کنند که معمولا هیچ علامتی ندارد. علائم افتادگی رحم متوسط تا شدید رحم عبارتند از:
- حس سنگینی در اطراف شکم و اندام تناسلی
- یک ناراحتی در داخل واژن
- احساس می کنید چیزی داخل واژن شما است، یا اینکه بر روی یک توپ کوچک نشسته اید
- احساس یا دیدن برآمدگی در واژن یا خارج شدن رحم از آن
- احساس درد ناراحتی یا بی حسی در هنگام رابطه جنسی
- درد و فشار در کمر و لگن
- بی اختیاری ادرار
افتادگی رحم چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر پزشک متخصص زنان فکر می کند که شما دچار افتادگی رحم شده اید، احتمالاً یک معاینه فیزیکی برای بررسی لگن شما انجام می دهد. همچنین ممکن است پزشک عکسبرداری ام ار ای یا سونوگرافی را تجویز کند. با این عکسبرداری پزشک متخصص زنان می تواند کلیه ها و سایر اندام های لگنی شما را به خوبی ببیند.
درمان افتادگی رحم
اگر هیچ علامتی ندارید یا افتادگی رحم بسیار خفیف است و شما را آزار نمی دهد، ممکن است نیازی به درمان دارویی نداشته باشید. اما ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی احتمالا هنوز کمک کننده خواهد بود و از تشدید آن جلوگیری می کند.که شامل:
- کاهش وزن اگر اضافه وزن دارید.
- اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
- پیشگیری یا درمان یبوست
- پرهیز از استعمال دخانیات
اگر علائم شما را آزار می دهد یا در طول فعالیت های روزمره راحت نیستید، با پزشک متخصص زنان در شهر ری در مورد گزینه های درمانی صحبت کنید. موارد درمانی شامل :
- انجام تمرینات کگل: ااین تمرینات عضلات کف لگن شما را تقویت می کنند. برای انجام این تمرین، ماهیچه هایی را که برای کنترل جریان ادرار استفاده می کنید، منقبض کرده و تا 10 ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید. 50 بار در روز تکرار کنید.
- استفاده از پساری همچنین می تواند علائم را تسکین دهد. این وسیله ای است که پزشک شما برای حمایت از اندام لگن شما در واژن قرار می دهد.
- درمان هورمونی
- جراحی هیسترکتومی یک عمل جراحی برای برداشتن رحم است. این جراحی را می توان از طریق واژن انجام داد. زمان بهبودی سریعتر از عملی است که نیاز به برش شکمی دارد. همچنین عوارض کمتری وجود دارد.
درمان توصیه شده به نوع و شدت افتادگی رحم، علائم و سلامت کلی شما بستگی دارد. پزشک متخصص زنان ارزیابی می کند که بهترین گزینه درمانی برای شما چیست.
چطوری می توانیم از افتادگی رحم جلوگیری کنیم؟
هیچ راه مشخصی برای پیشگیری از افتادگی رحم وجود ندارد. با این حال، ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی کمک کننده خواهد بود. برای کاهش احتمال افتادگی رحم، سعی کنید:
- جلوگیری از یبوست. مایعات فراوان بنوشید و غذاهای پر فیبر مانند میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و غلات کامل مصرف کنید.
- از بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنید. اگر مجبورید چیزی سنگینی بلند کنید، آن را به درستی انجام دهید. در بلند کردن صحیح به جای کمر یا پشت از پاها استفاده می شود.
- سرفه را کنترل کنید. برای درمان سریع سرفه مزمن یا برونشیت اقدام کنید.
- از استعمال دخانیات خودداری کنید.
- از افزایش وزن خودداری کنید. با پزشک خود در مورد وزن ایده آل خود صحبت کنید و در صورت نیاز در مورد چگونگی کاهش وزن مشاوره دریافت کنید.