دکتر زهرا ستوده / بیماری های زنان / بی اختیاری ادرار در زنان
۷ دقیقه
بی اختیاری ادرار در زنان

بی اختیاری ادرار در زنان

آنچه می خوانید...

آیا زمانی که احساس می کنید عطسه یا سرفه می خواهید بکنید، پاهای خود را روی هم می گذارید؟ آیا نشت ادرار به صورت تصادفی و بدون اطلاع قبلی اتفاق می افتد؟ این ها همه علائم یک وضعیت شناخته شده به نام بی اختیاری ادرار هستند. بی اختیاری ادرار (UI) به از دست دادن کنترل مثانه اشاره دارد که باعث نشت تصادفی یا غیر ارادی ادرار می شود. تغییرات فیزیکی مرتبط با بارداری و زایمان و همچنین افزایش سن معمولا باعث بی اختیاری ادرار می شود. در این مطلب، به بی اختیاری ادرار و انواع آن می پردازیم.

علل بی اختیاری ادرار در زنان چیست؟

بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار از دست دادن غیرارادی کنترل مثانه است،. نوع شایع آن بی اختیاری استرسی است، که هنگام عطسه، سرفه و خنده ادرار به بیرون نشت می کند.این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که عضلات مثانه شما بیش از حد ضعیف باشد و این عارضه  می تواند یک نگرانی موقت یا یک مشکل مزمن باشد.

این یک اشتباه است که این عارضه فقط در اثر افزایش سن اتفاق می افتد بلکه در خانم های جوان نیز دیده می شود. این یک وضعیت پزشکی است که ممکن است زنان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد و راه‌های مختلفی برای مدیریت علائم شما وجود دارد تا بتوانید با نشت‌های غافلگیرکننده خداحافظی کنید.

انواع بی اختیاری ادرار چیست؟

چهار نوع مختلف بی اختیاری ادرار وجود دارد: بی اختیاری استرسی، بی اختیاری فوری، بی اختیاری مختلط و بی اختیاری سرریز. هر شکل از این عارضه علائم متمایز خود را دارد.

بی اختیاری استرسی

بی اختیاری استرسی به هرگونه فشار فیزیکی بر روی شکم یا مثانه گفته می شود که باعث نشت ادرار می شود. این می تواند ناشی از خندیدن، عطسه کردن، بلند کردن وسایل سنگین یا انجام برخی فعالیت های بدنی باشد. بی اختیاری استرسی در زنان جوان تر شایع تر است.

بی اختیاری فوریتی

بی اختیاری اضطراری زمانی اتفاق می افتد که احساس می کنید یک میل شدید و مداوم برای ادرار کردن دارید. این نوع ناشی از انقباضات مثانه است که ادرار را دفع می کند و معمولاً به عنوان مثانه بیش فعال شناخته می شود. بی‌اختیاری اضطراری در سال‌های آخر زنان شایع‌تر است، اگرچه ممکن است در زنان جوان‌تر نیز رخ دهد.

البته فوریتی بودن به معنای احساس معمول که در هنگام پر بودن مثانه داریم، نیست، بلکه یک احساس نیاز بسیار شدید به دفع ادرار کردن است که اغلب با از دست دادن ناگهانی کنترل مثانه همراه است. بسیاری از خانم ها بیان می کنند که ناگهان یک فوریت قوی برای خالی کردن مثانه احساس می کنند و اغلب قبل از اینکه بتوانند به دستشویی برسند نشت ادرار شروع می شود و یا گاهی به طور کامل کنترل خود را از دست می دهند .

بی اختیاری مختلط

بی اختیاری مختلط به وجود استرس و بی اختیاری فوری اشاره دارد. اکثر زنانی که به بی اختیاری ادرار مبتلا هستند، هم جزء استرس و هم فوریتی دارند.

بی اختیاری سرریزی

بی اختیاری سرریز ناشی از سرریز مثانه است. وقتی مثانه شما بیش از حد پر شود، ادرار به بیرون نشت می کند. این می تواند ناشی از ناتوانی در تخلیه کامل مثانه در حین ادرار باشد یا اینکه متوجه نباشید که باید چه زمانی دفع کنید. با این نوع بی اختیاری ادرار، نشت مثانه شما ممکن است مداوم باشد.

انواع بی اختیاری ادرار چیست؟

علائم بی اختیاری ادرار در زنان چیست؟

علائم بی اختیاری ادرار در زنان می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اگر مطمئن نیستید که با بی اختیاری ادرار مواجه هستید، به علائم زیر توجه کنید:

  • نشت ادرار هنگام عطسه، خنده یا سرفه
  • احساس اینکه مثانه شما هرگز کاملا خالی نیست.
  • مدام احساس می کنید که نیاز به تخلیه ادرار دارید.
  • اغلب در نیمه های شب برای ادرار کردن از خواب بیدار می شود.
  • احساس می کنید که باید بلافاصله بعد از ادرار کردن ادرار کنید.
  • از برخی فعالیت‌ها اجتناب می کنید زیرا می‌ترسید ادرار نشت کند.
  • با عجله به سمت دستشویی بروید زیرا اگر به موقع به آن نرسید نشت خواهید کرد.

البته بسیاری از این علائم می توانند موقت باشند و به دلیل شرایطی زندگی شما مانند استرس و اضطراب باشد. بنابراین در صورت داشتن علائم حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

علل بی اختیاری ادرار در زنان چیست؟

دلایل متعددی برای بی اختیاری ادرار در زنان وجود دارد، از جمله ضعیف شدن عضلات لگن، افتادگی اندام لگن و عفونت های ادراری. عواملی مانند سن، وزن، داروهایی که مصرف می‌کنید و اینکه آیا تا به حال باردار بوده‌اید نیز می‌توانند بر کنترل مثانه شما تأثیر بگذارند.

در حالی که دلایل ایجاد این عارضه  بر اساس عوامل زیادی است، زنان دو برابر مردان به دلیل ساختار بدن احتمال تجربه بی اختیاری ادرار را دارند. سیستم ادراری یک مرد سالم در طول زندگی نسبتاً ثابت می ماند در حالی که سیستم ادراری یک زن به گونه ای ساخته شده است که انعطاف پذیرتر باشد. این انعطاف‌پذیری است که زنان را قادر می‌سازد بچه‌دار شوند، اما سیستم ادراری را نیز مستعد ضعیف شدن می‌کند، حتی در زنانی که هرگز باردار نمی‌شوند.

عواملی که می توانند خطر ابتلا به بی اختیاری ادرار را در زنان افزایش دهند عبارتند از:

  • بارداری و زایمان
  • افزایش سن
  • چاقی
  • ضعیف شدن عضلات کف لگن
  • افتادگی اندام لگن
  • مصرف الکل و کافئین
  • مصرف بیش از حد مایعات
  • برخی داروها
  • یائسگی
  • بیماری های عصبی مانند بیماری آلزایمر
  • عفونت های دستگاه ادراری

سوالات متداول

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 12 =