بی اختیاری زنان یک مشکل رایج در بین زنان در هر سنی است و می تواند بسیار ناتوان کننده باشد. زنان از نشت غیرقابل کنترل هنگام خنده، سرفه یا عطسه خجالت می کشند. این وضعیت اغلب در زندگی آن ها اختلال ایجاد می کند، برخی از خانم ها ممکن است احساس کنند که پس از بچه دار شدن، یائسگی یا بخشی از پیری که نمی توانند کنترل کنند، این یک چیز طبیعی است. اما این مشکل با روش های مختلف درمانی قابل حل است و تعدادی گزینه درمانی و تغییراتی در سبک زندگی زنان وجود دارد که میتوانند به کاهش و برطرف کردن بی اختیاری ادراری کمک کنند. امروز می خواهیم در این مطلب به روش های مختلف درمان بی اختیاری ادرار و بهترین گزینه درمانی بپردازیم.
چکونه بی اختیاری ادرار در زنان درمان می شود؟
درمان خاص برای بی اختیاری ادرار توسط پزشک متخصص زنان براساس موارد زیر تعیین می شود:
- سن، سلامت کلی و سابقه پزشکی شما
- نوع بی اختیاری و وسعت بیماری
- تحمل شما برای داروها، رویه ها یا درمان های خاص
- انتظارات برای سیر بیماری
- نظر یا ترجیح شما
درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
رفتار درمانی
- آموزش مثانه: به این معنا که در برابر میل دفع ادرار مقاومت کنند و به تدریج فواصل بین دفع ادرار را افزایش دهند.
- دفع ادرار برنامه ریزی شده، برنامه های تمرینی عادت و تخلیه ادرار برای تخلیه منظم مثانه برای جلوگیری از نشت استفاده می کند.
- توانبخشی عضلات لگن (برای بهبود تون عضلات لگن و جلوگیری از نشت): تمرینات کگل، ورزش منظم و روزانه عضلات لگن می تواند بی اختیاری ادرار را بهبود بخشد و حتی از آن جلوگیری کند.
داروها
- کرم ها، ژل ها، حلقه ها یا چسب های استروژن واژن که عضلات و بافت های واژن را بعد از یائسگی تقویت می کنند.
- دستگاه های پساری واژینال قابل جاگذاری که از مثانه و مجرای ادرار حمایت می کنند.
- تزریق بوتاکس برای حجیم کردن موقت عضله مجرای ادرار و بسته نگه داشتن اسفنکتر.
جراحی
در بی اختیاری های شدید که افتادگی اندام های لگنی رخ داده است فقط جراحی می تواند این مشکل را درمان کند. بنابراین بهتر می باشد در مراحل اولیه بیماری برای درمان به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
درمان های خانگی
علاوه بر تمرینات کف لگن، این مراحل می توانند بی اختیاری استرسی خیلی خفیف را نیز بهبود بخشند:
- برای جلوگیری از یبوست که می تواند بی اختیاری را بدتر کند، غذاهای پر فیبر بخورید و مقدار زیادی آب بنوشید.
- ترک سیگار
- وزن سالم را حفظ کنید.
- شرایطی مانند دیابت و فشار خون بالا را مدیریت کنید.
- داشتن یک رژیم غذایی مناسب و حذف محرک های مثانه مانند کافئین، الکل و مرکبات.
درمان بی اختیاری ادرار با اراف واژینال
درمان های بی اختیاری در سال های اخیر پیشرفت کرده است. امروزه می دانیم که دستگاه اراف واژینال (RF) به بی اختیاری ادرار کمک می کند و ایمن و موثر است. این فناوری از انرژی برای گرم کردن پوست و ترویج تشکیل کلاژن و الاستین جدید استفاده می کند. این پروتئین های موجود در پوست شما به سفت نگه داشتن آن کمک می کند و می تواند به تقویت بافت های مسئول کنترل مثانه کمک کند.
انرژی این دستگاه به شلی بافت در خارج و داخل واژن می پردازد که ساختارهای اطراف از جمله مثانه را سفت می کند. این روش 100% بدون جراحی است که به این معنی است که شما می توانید پس از انجام آن بلافاصله به زندگی روزمره خود بازگردید.
نحوه انجام این به این صورت است که، پزشک متخصص زنان پروپ دستگاه آراف وارد واژن کرده و گرما و امواج دستگاه مخاط واژن، لایه زیرین آن و مجاری ادراری را تحریک به کلاژن سازی می کند. افزایش تولید کلاژن، باعث ترمیم و استحکام دیواره مجاری ادراری و واژن شده و با تقویت آن ها جلوی نشت ادرار گرفته می شود.
چه کسانی کاندید مناسبی برای درمان بی اختیاری ادرار با ارف واژینال هستند؟
- بی اختیاری ادرار متوسط تا خفیف باشد
- بی اختیاری ادرار با افتادگی اندام های لگنی همراه نباشد.
- بی اختیاری مثانه ناشی از مشکلات روانی و بیماری های عصبی نباشد.
- همچنین اگر نوع بی اختیاری ادرار استرسی باشد و فقط ضعف عضلات کف لگن یا مجاری ادرار باشد .
- عضلات آسیب دیدگی یا پارگی نداشته باشند
سوالات متداول
بله، تمرینات کف لگن (کگل) می تواند بی اختیاری استرسی خفیف را بهبود می بخشد. این تمرینات ماهیچه هایی که از سیستم ادراری شما حمایت می کنند را تقویت می کند. ممکن است چهار تا شش هفته ورزش منظم طول بکشد تا علائم بهبود یابد.
بی اختیاری استرسی خفیف می تواند به متوسط یا شدید پیشرفت کند. این به احتمال زیاد در صورت افزایش وزن زیاد اتفاق می افتد. اگر به سیگار کشیدن ادامه دهید یا اقدامات دیگری برای مدیریت این بیماری انجام ندهید، علائم ممکن است بدتر شود.
اگر چاقی مفرط دارید، کاهش وزن باعث جلوگیری از فشار زیاد بر روی مثانه می شود و از پیشرفت بی اختیاری ادرار جلوگیری می کند. از نظر تغذیه بهتر است از مصرف نوشیدنی های الکلی و کافئینی و خوردن غذاهای تند و محرک خودداری کنید و پساری واژینال حتما بگذارید و از برداشتن اجسام سنگین وکارهای سنگین خودداری کنید تا احتمال برگشت این بیماری بعد از درمان کم شود.
کلام آخر
بسته به شدت بی اختیاری استرسی، نشت ادرار ممکن است ناراحت کننده یا شرم آور باشد. ممکن است حتی از ترس نشت ادرار ورزش نکنید. بسیاری از افراد می توانند با انجام منظم تمرینات کف لگن علائم خود را بهبود بخشند. برای بیاختیاری استرسی متوسط تا شدید، دستگاهها، تزریقها یا روشهای جراحی میتوانند کمک کنند، که بهترین روش برای درمان بی اختیاری خفیف تا متوسط اراف واژینال هست که برای انجام آن می توانید به مطب دکتر زهرا ستوده مراجعه کنید.