سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری رایج در خانم ها است، که بر هورمون های بدن تاثیر می گذارد. افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای عدم تعادل هورمونی و مشکلات متابولیسمی هستند که ممکن است بر سلامت و ظاهر کلی آن ها تأثیر بگذارد. این بیماری همچنین یکی از علل شایع و قابل درمان ناباروری است. از آنجایی که این اختلال می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت و رفاه شما داشته باشد، درمان ضروری است درمان های مناسب بر اساس نگرانی های فردی یک زن است. آیا او بیشتر در مورد رشد موهای زائد اذیت می شود؟ آیا او می خواهد بچه دار شود؟ آیا او باید پریودهای خود را به حالت عادی بازگرداند؟ امروز می خواهیم در مورد روشهای درمانی تخمدان پلی کیستیک و تشخیص آن با شما صحبت کنیم.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که به عنوان تنبلی تخمدان نیز شناخته می شود، یک مشکل شایع سلامتی است که به دلیل عدم تعادل هورمون های تولید مثل ایجاد می شود. عدم تعادل هورمونی باعث ایجاد مشکلاتی در تخمدان های شما می شود. تخمدان ها تخمک را ساخته و هر ماه به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی طبیعی آزاد می کنند. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، تخمک ممکن است آنطور که باید رشد نکرده یا در طول تخمک گذاری آزاد نشود. تخمدان ها مقدار زیادی هورمون مردانه (آندروژن) ترشح می کنند، که باعث ناباروری، سیکل های قاعدگی نامنظم، ریزش مو و افزایش وزن غیر طبیعی می شود.
این بیماری می تواند باعث نامنظم شدن قاعدگی و یا پریود نشدن شود. پریودهای نامنظم می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- ناباروری (ناتوانی در باردار شدن). در واقع این بیماری یکی از شایع ترین علل ناباروری در زنان است.
- ایجاد کیست های کوچکی (کیسه های کوچک پر از مایع) در تخمدان
چگونه تخمدان پلی کیستیک تشخیص داده می شود؟
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص بیماری تنبلی تخمدان وجود ندارد. برای کمک به تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک و رد سایر علل علائم شما، پزشک ممکن است در مورد سابقه پزشکی شما با شما صحبت کند و یک معاینه فیزیکی و آزمایشات مختلف انجام دهد:
- معاینه بدنی. پزشک فشار خون، شاخص توده بدنی (BMI) و اندازه دور کمر شما را اندازه گیری می کند. آنها همچنین برای موهای اضافی صورت، سینه یا پشت، آکنه یا تغییر رنگ پوست به پوست شما نگاه می کنند. پزشک متخصص زنان در شهر ری ممکن است به دنبال هرگونه ریزش مو یا علائم دیگر مانند بزرگ شدن غده تیروئید باشد.
- معاینه لگن. پزشک شما ممکن است یک معاینه لگنی برای علائم هورمونهای مردانه اضافی (به عنوان مثال، بزرگ شدن کلیتوریس) انجام دهد و بررسی کند که آیا تخمدانهای شما بزرگ شده یا متورم شدهاند.
- سونوگرافی: از این تصویربرداری برای بررسی تخمدانها از نظر کیست و بررسی آندومتر (پوشش داخلی رحم) استفاده میگردد.
- آزمایشات خون: این آزمایش سطح هورمون آندروژن شما را که گاهی اوقات “هورمون مردانه” نامیده می شود، بررسی می کند. پزشک شما همچنین سایر هورمونهای مرتبط با سایر مشکلات رایج سلامتی را که میتواند با این بیماری اشتباه گرفته شود، مانند بیماری تیروئید بررسی میکند. پزشک شما همچنین ممکن است سطح کلسترول شما را آزمایش کند و از شما برای دیابت آزمایش بگیرد.
هنگامی که سایر بیماری ها رد شوند، اگر حداقل دو مورد از علائم زیر را داشته باشید، ممکن است، بیماری تنبلی تخمدان تشخیص داده شود:
پریودهای نامنظم، از جمله دوره پریودهایی سنگین یا اصلاً وجود ندارند.
علائمی که نشان می دهد سطح آندروژن بالایی دارید:
- رشد موهای زائد در صورت، چانه و بدن (هیرسوتیسم)
- آکنه
- نازک شدن موهای سر
- سطح هورمون آندروژن خون بالاتر از حد نرمال است.
- وجود کیست های متعدد در یک یا هر دو تخمدان.
چگونه سندرم تخمدان پلی کیستیک را درمان کنیم؟
هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما می توانید علائم آن را مدیریت کنید. پزشک شما بر اساس علائم، برنامه هایتان برای بچه دار شدن و خطر ابتلا به مشکلات سلامتی بلندمدت مانند دیابت و بیماری قلبی، روی یک برنامه درمانی کار خواهید کرد. بسیاری از زنان به ترکیبی از درمان ها نیاز دارند، از جمله:. درمان ها می تواند شامل تغییر سبک زندگی و دارو باشد و یا ترکیبی از هر دو باشد.
اگر قصد باردار شدن را ندارید، درمان شامل موارد زیر می شود:
- کنترل بارداری هورمونی: گزینهها شامل قرصهای ضدبارداری، حلقه واژینال یا دستگاه داخل رحمی (IUD) است. کنترل بارداری هورمونی به تنظیم چرخه قاعدگی، بهبود جوش و آکنه و کاهش رشد موهای زائد کمک می کند.
- داروی انسولین: متفورمین دارویی می باشد، که برای درمان دیابت استفاده می گردد. با کمک به پردازش انسولین بدن کار می کند. هنگامی که انسولین مدیریت می شود، برخی از افراد مبتلا به PCOS بهبودهایی را در چرخه های قاعدگی خود مشاهده می کنند.
- داروهایی کاهش ترشح هورمون آندروژن ها: برخی داروها می توانند اثر یا ترشح آندروژن ها را کاهش دهند. این به کنترل آکنه یا رشد مو ناشی از بیماری تنبلی تخمدان کمک می کند. با پزشک متخصص زنان در مورد اینکه آیا این داروها برای شما مناسب هستند، صحبت کنید.
- تغییر سبک زندگی: کاهش وزن و تغذیه سالم همراه با ورزش می تواند تأثیر مثبتی بر منظم تر شدن چرخه قاعدگی و بهبود باروری شما. داشته باشد.
اگر می خواهید در حال حاضر یا در آینده باردار شوید، درمان تنبلی تخمدان شامل موارد زیر می شود:
- داروها برای تحریک تخمک گذاری: بارداری موفق با تخمک گذاری آغاز می شود. ثابت شده است که برخی داروها باعث تحریک تخمک گذاری در خانم های مبتلا به این بیماری می شوند. داروهای گنادوتروپین ها به صورت تزریقی و داروهای کلومیفن و لتروزول به صورت خوراکی مصرف می گردد.
- جراحی: در این روش جراحی پزشک شما با برداشتن بافتهایی در تخمدانهایی که هورمونهای آندروژن تولید میکنند، باعث تخمکگذاری شود. با وجود داروهای جدید و موثرتر، جراحان اکنون به ندرت این عمل را انجام می دهند. جراحی معمولاً تخمک گذاری را بازیابی می کند، اما فقط برای 6 تا 8 ماه.
- لقاح آزمایشگاهی: IVF ممکن است یک گزینه باشد اگر دارو موثر نباشد. در IVF، تخمک شما با اسپرم همسرتان در آزمایشگاه بارور می شود و سپس برای کاشت و رشد در رحم شما قرار می گیرد.
سوالات متداول
هیچ راه اثبات شده ای برای پیشگیری از سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد، اما می توانید گام های کوچکی برای کاهش علائم خود بردارید. به عنوان مثال، خوردن غذاهای مغذی، ورزش منظم و مدیریت وزن می تواند به شما در جلوگیری از اثرات این بیماری کمک کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مادام العمر است که ممکن است منجر به خطرات دراز مدت سلامتی از جمله ناباروری شود.
خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک احتمال بیشتری برای ابتلا به برخی مشکلات جدی سلامتی دارند. اینها شامل دیابت نوع 2، فشار خون بالا، مشکلات قلب و عروق خونی و سرطان رحم است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب در توانایی خود برای باردار شدن (باروری) مشکل دارند.