دکتر زهرا ستوده / سرطان های زنان / درمان سرطان دهانه رحم
۵ دقیقه
درمان قطعی سرطان دهانه رحم

درمان سرطان دهانه رحم

آنچه می خوانید...

انواع مختلفی از درمان برای سرطان دهانه رحم در دسترس است. شما و پزشک با هم برای نوع درمان تصمیم گیری می گیرند و در مورد برنامه درمانی، که ممکن است شامل بیش از یک نوع درمان باشد، صحبت خواهیم کرد. عوامل زیادی مانند مرحله سرطان، سلامت کلی و ترجیحات شما در نظر گرفته می شود. برنامه درمانی شما شامل اطلاعاتی در مورد سرطان، اهداف درمان، گزینه های درمانی و عوارض جانبی احتمالی و طول درمان مورد انتظار خواهد بود.

درمان سرطان دهانه رحم به چه عواملی بستگی دارد؟

اگر نگران این هستید که آیا درمان روی باروری شما تأثیر می گذارد یا خیر، قبل از شروع درمان با پزشک خود صحبت کنید. امروز می خواهیم در مورد درمان سرطان دهانه رحم با شما صحبت کنیم.

درمان سرطان دهانه رحم به چه عواملی بستگی دارد؟

پس ار تشخیص سرطان دهانه رحم شما به یک متخصص ارجاع داده خواهید شد. روش‌های مختلفی جهت درمان سرطان دهانه رحم وجود دارد که با توجه به شرایط شما پزشک بهترین روش درمان را برای شما انتخاب خواهد کرد. عوامل موثر در انتخاب روش درمان عبارتند از:

  • سن بیمار
  • وضعیت پیشرفت بیماری
  • شرایط جسمانی بیمار
  • محل دقیق سرطان در دهانه رحم
  • نوع سرطان (سلول‌های سنگفرشی یا ادنوکارسینوم)
  • سایر بیماری‌های زمینه‌ای

انواع روش‌های درمانی جهت سرطان دهانه رحم

انواع روش‌های درمانی جهت سرطان دهانه رحم

روش جراحی

روش جراحی با توجه به محل قرار گیری سلول‌های سرطانی انتخاب می‌شود. برخی از روش‌های جراحی متداول عبارتند از:

  1. کانیزاسیون چاقوی سرد: در این روش تکه‌هایی از بافت مخروطی دهانه و کانال دهانه رحم که شامل سلول‌های سرطانی هستند برداشته می شود. این روش با بیهوشی عمومی و در بیمارستان انجام می‌گیرد.
  2. بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان: غدد لنفاوی نگهبان اولین گره لنفاوی است که تخلیه لنفاوی از تومور اولیه را دریافت می‌نماید، بنابراین احتمال سرایت سرطان به این غدد بسیار زیاد می‌‌باشد. جهت شناسایی غدد لنفاوی نگهبان از مواد رادیواکتیو در نزدیکی تومور استفاده می‌شود، اولین غده لنفاوی که ماده رنگی را دریافت نماید بیوپسی شده و پس از بررسی در صورتی مشاهده سلول‌های سرطانی، غدد لنفای مربوطه طی جراحی خارج می‌شود.
  3. هیسترکتومی: در جراحی هیسترکتومی رحم، دهانه رحم و گاهی ساختار طراف آن خارج می‌شود. هیسترکتومی انواع مختلفی دارد، در هیسترکتومی کامل، رحم و دهانه رحم خارج می‌شود.
    1. در هیسترکتومی رادیکال علاوه بر رحم و دهانه رحم بخشی از واژن و بافت‌های اطراف رحم نیز برداشته می‌شود، گاهی اوقات تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و غدد لنفاوی اطراف آن نیز برداشته می‌شود.
  4. تراکلکتومی رادیکال: در این روش دهانه رحم و قسمتی از بافت مجاور آن و قسمت بالای واژن برداشته می‌شود، پس از خارج کردن دهانه رحم، قسمت باقی مانده رحم به واژن متصل می‌شود. در این روش احتمال بارداری حفظ می‌شود.

پرتودرمانی

در این درمان از اشعه ایکس و یا سایر پرتوها جهت از بین بردن سلول‌‌های سرطانی استفاده می‌شود. پرتودرمانی با آسیب رساندن به ساختار ژنی سلول‌های سرطانی مانع از تکثیر آن ها می‌شود.

دو روش پرتودرمانی داخلی و خارجی جهت درمان سرطان دهانه رحم وجود دارد.

  1. پرتودرمانی خارجی: در این روش از دستگاه‌هایی در خارج از بدن جهت ارسال پرتو به به سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. در روش‌های نوین با تعدیل شدت پرتودرمانی از آسیب به بافت‌های سالم جلوگیری می‌شود.
  2. پرتودرمانی داخلی: در این روش سوزن‌ها و سیم‌ها و یا کاتترهایی حاوی مواد رادیواکتیو در نزدیک و یا داخل توده های سرطانی قرار می‌گیرد. در این روش به سایر اندام‌ها کمترین آسیب وارد می‌شود.

شیمی درمانی

در این روش از داورهایی جهت توقف رشد سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. با استفاده از داروهای شیمی درمانی سلول‌های سرطانی کشته و یا از تقسیم سلولی آنها جلوگیری می‌شود. شیمی درمانی ممکن است به تنهایی جهت درمان سرطان دهانه رحم استفاده شود یا اینکه همراه با دیگر روش‌های درمانی به کار برده شود.

درمان هدفمند

در این روش از داروها و یا سایر مواد جهت جلوگیری از عملکرد آنزیم‌ها، پروتئین‌ها و یا سایر مولکول‌هایی که در رشد و پیشرفت سلول‌های سرطانی نقش دارند استفاده می‌شود.

ایمونوتراپی

در روش ایمونوتراپی با استفاده از عوامل بیولوژیکی مخصوص سیستم ایمنی بیمار تقویت می‌شود تا در مقابل سلول‌های سرطانی مبارزه نماید. سیستم ایمنی بدن از گلبول‌های سفید و بافت‌های غدد لنفاوی تشکیل شده است. ایمونوتراپی یک درمان نوین است که در دسته‌ی درمان‌های بیولوژیکی قرار دارد و از موجودات زنده در درمان سرطان استفاده می‌نماید.

درمان‌های مکمل

در کنار درمان‌هایی که پیشتر اشاره شد پزشکان توصیه می‌نمایند از روش‌های درمانی مکمل جهت درمان سرطان دهانه رحم نیز استفاده نمائید. برخی از این روش‌های درمانی عبارتند از:

  • مدیتیشن
  • یوگا
  • ویتامین‌ها و داروهای گیاهی

بر اساس تحقیقات مختلف مدیتیشن و یوگاه در کاهش اضطراب، حفظ روحیه و بهبود انواع سرطان ها مانند سرطان دهانه رحم نقش موثری دارند.

پیش از مصرف هرگونه ویتامین و یا توصیه‌های طب سنتی ابتدا با پزشک خود مشورت داشته باشید و در صورت تائید پزشک می‌توانید داروها را مصرف نمائید.

تاثیر روش‌های درمان سرطان دهانه رحم بر بارداری

این بیماری مراحل مختلفی دارد، در مراحل اولیه این سرطان فقط دهانه رحم را درگیر می‌نماید اما در مراحل پیشرفته‌تر کل رحم و بافت‌های مجاور و گاهی غدد لنفاوی را در بر می‌گیرد. گزینه‌های درمانی با توجه به پیشرفت بیماری و تصمیم فرد جهت بارداری انتخاب می‌شود.

اگر هنوز فرزندی ندارید و یا اینکه قصد دارید در آینده باردار شوید باید بدانید که بر اثر عوارض جانبی درمان ممکن است توانایی باروری خود را از دست بدهید، بنابراین پیش از انتخاب روش درمان با پزشک خود در این مورد مشورت نمائید و در مورد راهکارهای مناسب حفظ باروری اطلاعات لازم را کسب نمائید و مناسب‌ترین روش درمان را با همکاری پزشک برای خود انتخاب نمائید.

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − نه =