یکی از مهمترین روش های زایمان که بسیاری از خانم ها برای به دنیا آوردن نوزاد خود انتخاب می کنند زایمان سزارین می باشد. انجام این زایمان برای تولد جنین از گذشته مورد توجه بسیاری از خانم ها بوده است. در چند دهه اخیر تغییرات زیادی در این روش زایمان به وجود آمده است. بسیاری از خانم هایی که می خواهند این روش زایمان را انتخاب کنند برایشان مهم است که اطلاعات بیشتری در مورد این روش داشته باشند.
مراحل زایمان سزارین
در روش زایمان سزارین متخصص تلاش می کند که امکانات را به بهترین نحو ممکن فراهم نماید. اگر مادر به دلایل متنوع قادر نباشد که به صورت طبیعی فرزندش را به دنیا بیاورد متخصص برای انجام زایمان غیر طبیعی یعنی سزارین، اقدامات لازم را انجام خواهد داد. عمل سزارین به صورت مرحله به مرحله انجام می گردد. پزشک در هر یک از مراحل عمل سزارین باید اقدامات ضروری را انجام دهد. برخی از مهم ترین مراحل زایمان غیر طبیعی عبارت است از :
1. بیهوشی
بیهوشی در عمل سزارین یکی از مهم ترین مراحل به شمار می رود. بیهوشی را پزشک به صورت عمومی و موضعی انجام می دهد. در صورتی که بیمار موافقت کند پزشک می تواند بی حسی منطقه ای ایجاد نماید و سپس نوزاد را به دنیا بیاورد. بی حسی موضعی یکی از مهمترین روش های بی حسی به شمار می رود که به ستون فقرات تزریق می شود. در این بی حسی مادر بیدار می باشد اما در قسمت پا و شکم احساسی ندارد. اگر مادر با بی حسی موضعی موافقت نکند باید بیهوشی به طور کامل انجام گردد. بیهوشی کامل خطرات زیادی برای نوزاد و فرزند دارد. داروهایی که در بیهوشی کامل به مادر ارائه می شود ممکن است روی نوزاد تاثیر نامناسبی بگذارد.
2. برش پوست
برش پوست یکی دیگر از مراحل زایمان سزارین است. در این مرحله پزشک باید برش عمودی و افقی روی شکم ایجاد کند. این برش به اندازه ۱۲-۱۰ سانتی متر است. برش پوست باید روی خط روییدن موی شرمگاه انجام گردد. به طور معمول برش روی پوست را به صورت افقی انجام می دهد. اما اگر جنین در شکم نوزاد در شرایط نامناسب باشد برای اینکه پزشک به رحم دسترسی سریعتر پیدا کند برش عمودی ایجاد خواهد کرد.
3. بیرون آوردن شکم
بیرون آوردن نوزاد یکی دیگر از روش های زایمان غیر طبیعی است. در این مرحله پزشک برای اینکه جنین را بیرون بیاورد برش افقی یا عمودی روی رحم ایجاد می کند. برش بر اساس اندازه جنین و موقعیت فیبروم ایجاد خواهد شد. پس از آن جنین از درون رحم مادر خارج می گردد.
4. بخیه
در این مرحله جفت از رحم بیرون می آید و رحم کامل تمیز می شود. بخیه مرحله آخر زایمان سزارین است. پزشک در این مرحله برشی که روی شکم ایجاد کرده است را با استفاده از بخیه می بندد. بخیه هایی که در این روش استفاده می شوند جذبی هستند. بعد از اینکه نوزاد به دنیا می آید مادر باید به اتاق ریکاوری برود. پس از آنکه تاثیر تمامی داروهای بیهوشی از بدن مادر برود مادر برای راه رفتن و مصرف کردن مایعات اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
چرا پزشک برای بیمار زایمان سزارین انجام می دهد ؟
مدت زمان عمل سزارین زیاد طول نمی کشد. از زمانی که مادر به اتاق عمل می رود تا نوزاد را به دنیا بیاورد ۱۰ الی ۱۵ دقیقه زمان می برد که نوزاد متولد شود. عمل سزارین توسط پزشک به دو صورت انجام می گردد. در برخی از موارد خانم ها به دلیل ترسی که از انجام دادن عمل زایمان طبیعی دارند از بهترین متخصص خود می خواهند که زایمان غیر طبیعی برایشان به کار بگیرد. در برخی از دیگر موارد به دلیل شرایط خاصی که مادران دارند پزشک باید روش سزارین را انتخاب کند. به عنوان مثال مادر و جنین اگر شرایط فیزیکی خاصی داشته باشند باید جنین به صورت سزارین به دنیا بیاید.
در برخی از موارد پزشک تشخیص خواهد داد که زایمان طبیعی برای مادر امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل زایمان سزارین را انجام می دهد. مادر در زایمان قبلی خود اگر سزارین کرده باشد دیگر نمی تواند زایمان طبیعی انجام دهد. اگر دکتر متخصص زنان متوجه شود که جنین در درون رحم مدفوع کرده است باید عمل سزارین را انجام دهد. در صورتی که در قسمت جفت سرراهی مشکل ایجاد شود زایمان به صورت سزارین انجام خواهد شد. ابتلای مادر به دیابت و ابتلای مادر به تبخال تناسلی فعال از دیگر مواردی به شمار می رود که موجب عمل سزارین می گردد. اگر مادر مشکل عروقی سرراهی داشته باشد باید برای عمل سزارین اقدام نماید.
بیشتر بخوانید: جراحی لابیاپلاستی چیست؟
مزیت ها و عوارض زایمان سزارین
بسیاری از مادرانی که می خواهند زایمان سزارین را انجام دهند برایشان مهم است که در مورد مزیت ها و عوارض این زایمان اطلاعات بیشتری کسب کنند. این روش به دنیا آمدن جنین برای موارد ضروری انجام خواهد شد. در صورتی که تولد جنین به وسیله کانال طبیعی انجام نگردد پزشک این روش را انتخاب می کند. بنابراین مهمترین مزیت که در مورد روش زایمان وجود دارد این است که یکی از روش های جایگزین زایمان طبیعی به شمار می رود تا مادر و جنین در خطر نباشند. عوارض زایمان غیر طبیعی نسبت به مزیت های زایمان بیشتر است. در کنار تمام مزیت هایی که در مورد روش عمل سزارین وجود دارد باید بدانید که عارضه های زیادی در این روش جراحی به وجود می آید.
اگر خانم ها عمل سزارین انجام دهند احتمال دارد که به عفونت واژینال و شکم مبتلا شوند. در صورتی که نزد بهترین متخصص زنان زایمان را انجام ندهند، این مشکل شدت پیدا می کند. دوره بهبودی بعد از عمل سزارین نسبت به زایمان طبیعی طولانی تر می باشد. به همین دلیل مدت زمان بیشتری را مادر باید برای استراحت صرف کند. در عمل سزارین میزان خونریزی مادر بسیار بیشتر است. به همین دلیل خانم هایی که عمل سزارین انجام میدهند باید به مراقبت های تغذیه خود دقت داشته باشند. اگر آنها مراقبت های تغذیه ای را انجام ندهند دچار ضعف شدید می شوند و مشکلات جسمی دیگر برایشان به وجود می آید.