دکتر زهرا ستوده / سرطان های زنان / علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم
۷ دقیقه
علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم

علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم

آنچه می خوانید...

سرطان دهانه رحم سرطان سلول های دهانه رحم است. دهانه ی رحم قسمت باریک و پایین رحم می باشد، که معمولا به آن گردن رحم گفته می شود. انجام معاینات منظم زنان، انجام تست پاپ اسمیر و انجام رابطه جنسی ایمن مهمترین اقداماتی است که می توانید در جهت پیشگیری از سرطان دهانه رحم انجام داد. جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی درمان های اصلی سرطان دهانه رحم هستند. امروز می خواهیم در مورد علائم سرطان رحم و علل ایجاد آن با شما صحبت کنیم.

سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم از گردن رحم شروع می شود. زمانی رخ می دهد، که سلول های این ناحیه شروع به تبدیل شدن به سلول های پیش سرطانی می کنند و تغییر پیدا می کنند. همه سلول‌های پیش سرطانی ممکن است به سرطان تبدیل نشوند اما یافتن این سلول‌های مشکل‌ساز و درمان آن ها قبل از تغییر، برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم بسیار اهمیت دارد.

انواع سرطان دهانه رحم

دو نوع اصلی سرطان دهانه رحم داریم: به نام های کارسینوم سلول سنگفرشی و آدنوکارسینوم. حدود 80 تا 90 درصد سرطان‌های دهانه رحم را سرطان سلول سنگفرشی تشکیل می‌دهند، در حالی که 10 تا 20 درصد آن آدنوکارسینوم است.

علائم سرطان دهانه ی رحم چیست؟

در مراحل اولیه سرطان، فرد امکان دارد، هیچ علامتی نداشته باشد. در نتیجه، زنان باید به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر دهانه رحم انجام دهند.

تست پاپ پیشگیرانه است. هدف آن تشخیص سرطان نیست، بلکه نشان دادن هرگونه تغییر سلولی است که نشان دهنده احتمال بروز سرطان است تا فرد بتواند اقدامات اولیه را برای درمان آن انجام دهد.

علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم عبارتند از:

  • خونریزی بین قاعدگی
  • خونریزی بعد از رابطه جنسی
  • خونریزی در زنان یائسه
  • ناراحتی در طول رابطه جنسی
  • ترشحات واژن با بوی قوی
  • ترشحات واژینال مملو از خون
  • درد لگن

این علائم می تواند دلایل دیگری از جمله عفونت واژن داشته باشد. هر کسی که هر یک از این علائم را تجربه می کند باید به پزشک متخصص زنان در شهر ری مراجعه کند.

مراحل سرطان دهانه رحم

تعیین مرحله سرطان بسیار مهم است، زیرا به فرد کمک می کند تا موثرترین نوع درمان را انتخاب کند. هدف از مرحله‌بندی تحلیل میزان گسترش و پیشرفت سرطان و رسیدن به اندام‌های نزدیک و دورتر است.

  1. مرحله 0: سلول های پیش سرطانی در دهانه ی رحم وجود دارند.
  2. مرحله 1: سلول های سرطانی از سطح به بافت های عمیق تر دهانه رحم و احتمالاً به رحم و غدد لنفاوی مجاور رشد کرده اند.
  3. مرحله 2: سرطان اکنون از دهانه رحم و رحم فراتر رفته است، اما نه تا دیواره های لگن یا قسمت پایین واژن. ممکن است غدد لنفاوی مجاور را تحت تأثیر قرار دهد یا نه.
  4. مرحله 3: سلول های سرطانی در قسمت پایین واژن یا دیواره های لگن وجود دارند و ممکن است لوله هایی که ادرار را از مثانه حمل می کنند و امکان دارد غدد لنفاوی مجاور را تحت تأثیر قرار دهد یا نه.
  5. مرحله 4: سرطان مثانه یا راست روده را تحت تأثیر قرار می دهد و از لگن خارج می شود. امکان دارد بر غدد لنفاوی تأثیر گذاشته یا نه. در این مرحله، به اندام های دور از جمله کبد، استخوان ها، ریه ها و غدد لنفاوی گسترش می یابد.

انجام غربالگری و مراجعه به پزشک متخصص زنان در صورت بروز نشانه ها می تواند به افرد کمک کند تا به درمان سرطان دهانه رحم زودهنگام دسترسی پیدا کنند و شانس زنده ماندن را افزایش دهد.

مراحل سرطان دهانه رحم

علل سرطان رحم چیست؟

شرایط پیش سرطانی دهانه رحم زمانی رخ می دهد که سلول های دهانه رحم غیرطبیعی به نظر می رسند اما هنوز سرطانی نیستند. با این حال، ظاهر این سلول های غیر طبیعی ممکن است اولین شواهد سرطانی باشد که سال ها بعد ایجاد می شود.

تغییرات پیش سرطانی دهانه رحم معمولا باعث درد نمی شود و به طور کلی هیچ علامتی ایجاد نمی کند. آن ها با معاینه لگن یا تست پاپ تشخیص داده می شوند.

  1. زگیل تناسلی: این عامل تقریباً علل شایع ایجاد این سرطان است. عفونت HPV اغلب در نتیجه رابطه جنسی محافظت نشده است.
  2. سایر شرایطی که سیستم ایمنی را تضعیف می کند: افراد مبتلا به ایدز و افرادی که تحت پیوند قرار گرفته اند، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در آن ها زیاد است. مصرف برخی داروها که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را نیز افزایش می دهد.
  3. سیگار کشیدن: احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنانی که سیگار می‌کشند دو برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری هستند.
  4. رژیم غذایی: زنان با رژیم غذایی کم میوه و سبزیجات و افرادی که اضافه وزن دارند در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند.
  5. عفونت کلامیدیا: برخی از مطالعات خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در زنانی که آزمایش خون آن ها شواهدی از عفونت کلامیدیا در گذشته یا فعلی را نشان می‌دهد در مقایسه با زنانی که نتایج آزمایش طبیعی دارند، نشان داده‌اند. این بیماری از طریق تماس جنسی منتقل می شود.
  6. استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری: استفاده از قرص های ضدبارداری به مدت پنج سال یا بیشتر ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کمی افزایش دهد، اما زمانی که زنان مصرف قرص های ضد بارداری را متوقف کنند، این خطر کاهش می یابد.
  7. داشتن فرزند زیاد: مطالعات نشان می دهد که به دنیا آوردن سه فرزند یا بیشتر ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در زنان مبتلا به HPV افزایش دهد.

عوامل دیگری که می تواند در ایجاد این سرطان نقش داشته باشد عبارتند از:

  • رابطه جنسی قبل از سن 18 سالگی
  • داشتن شرکای جنسی زیاد و شریک های جنسی که خودشان شرکای زیادی داشته اند.
  • اولین بارداری کامل در سنین جوانی: زنانی که در اولین بارداری کامل خود کمتر از 17 سال داشتند، تقریباً دو برابر بیشتر از زنانی که تا 25 سالگی یا بیشتر صبر کردند تا حامله شوند، در معرض ابتلا به سرطان دهانه رحم در اواخر زندگی خود قرار دارند.
  • فقر: بسیاری از زنان کم درآمد به خدمات بهداشتی کافی از جمله آزمایش پاپ دسترسی ندارند، بنابراین از نظر شرایط پیش سرطانی غربالگری یا درمان نمی شوند.
  • سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم: این سرطان ممکن است در برخی خانواده ها ایجاد شود. زنانی که مادر یا خواهرشان سرطان دهانه رحم داشته باشند، دو تا سه برابر بیشتر از افرادی دیگر به سرطان دهانه رحم مبتلا می شوند.
  • عدم انجام منظم آزمایش پاپ: سرطان دهانه رحم در زنانی که به طور منظم آزمایش پاپ انجام نمی دهند، شایع تر است. تست پاپ به پزشکان کمک می کند تا سلول های غیر طبیعی را پیدا کنند. سپس می توان این سلول ها را برداشته که معمولاً از سرطان دهانه رحم جلوگیری می کند.

سوالات در مورد سرطان رحم

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 14 =