علل تیرگی ناحیه تناسلی چیست؟ با افزایش سن بیشتر افراد تیره شدن پوست های لابیاها، مقعد و حتی اطراف ناحیه تناسلی را تجربه می کنند. این اتفاق می تواند تأثیرات منفی بر روابط، اعتماد به نفس و سلامت عاطفی بگذارد. اغلب این وضعیت نشانه ای از مشکل پزشکی نیست، و اکثرا به دلیل تجمع سلول های حاوی ملانین است. اما چه عواملی در ایجاد این تیرگی نقش دارند؟ آیا می توان از تیره شدن ناجیه تناسلی جلوگیری کرد؟ امروز در این مطلب می خواهیم به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.
چه چیزی باعث ایجاد تیرگی ناحیه تناسلی می شود؟
اگر تیرگی ناحیه تناسلی به تدریج رخ دهد جای نگرانی نیست ولی در صورتی که به یکباره اتفاق بیفتد بهتر است یه پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. مطمئن باشید که لکه های تیره اغلب خوش خیم هستند (مضر نیستند)، اما همیشه بهتر است آن ها را توسط یک پزشک زنان بررسی کنید.
1-افزایش سن
سن بالا یکی از شایع ترین علل تغییرات واژن است. تغییرات بالقوه ممکن است شامل تفاوت در شکل، بافت و ظاهر کلی واژن، از جمله تیره شدن فرج باشد .هنگامی که فرج با افزایش سن تیره می شود، می تواند باعث تیره شدن پوست در نقاط یا لکه های خاصی در اطراف واژن شود. به طور کلی، اگر چین و چروک های بیشتری در ناحیه وجود داشته باشد، این تیرگی می توانند حتی تیره تر ظاهر شوند.
با افزایش سن، بدن شما تغییر می کند، از جمله واژن و فرج. با کاهش استروژن در دوران یائسگی، واژن شروع به آتروفی (نازک شدن) می کند. علاوه بر این، جریان خون در این ناحیه کاهش مییابد و واژن خشکتر میشود. همه این تغییرات میتوانند واژن و فرج شما را تیرهتر نشان دهند.
البته اگر تغییرات رنگ ناگهان و همراه با موارد زیر باشد به پزشک مراجعه کنید:
- بی نظمی های قاعدگی
- درد هنگام رابطه جنسی
- سایر علائم مرتبط
- هورمون های جنسی
2-هورمون ها
هورمون های استروژن و پروژسترون در رنگدانه های پوست نقش دارند. به طور خاص، استروژن باعث افزایش رنگدانه پوست می شود، در حالی که پروژسترون آن را کاهش می دهد. هنگامی که هورمون ها در تعادل هستند، پوست رنگدانه معمولی خود را حفظ می کند. با این حال، عدم تعادل در این هورمون ها می تواند منجر به لکه های تیره روی پوست، از جمله فرج و واژن شود.
تغییرات رنگدانه پوست اغلب در دوران بارداری رخ می دهد، زمانی که این هورمون ها نوسانات قابل توجهی را تجربه می کنند.
3-اصطکاک
اصطکاک واژن یا فرج می تواند اندام تناسلی را نسبت به شرایط پوستی از جمله خارش (و همچنین تغییر رنگ و بافت پوست مستعدتر کند. علل شایع اصطکاک عبارتند از مقاربت واژینال، لباس های تنگ و دوچرخه سواری.
4-عفونت های واژن
عفونت های رایج نیز می توانند باعث ایجاد لکه های تیره در واژن شوند. به عنوان مثال، ولوواژینیت، تورم یا عفونت فرج و واژن، می تواند منجر به تغییر رنگ پوست شود.
عفونت های مخمری، اغلب به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا آلبیکنس، یکی از علل شایع عفونت واژن هستند. عفونت های مخمری اغلب با تغییراتی در رنگدانه های پوست همراه است. علاوه بر تغییرات پوستی، علائم شامل خارش، درد و ترشح است.
5-سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) زمانی است که کیست ها روی تخمدان ها رشد می کنند که اغلب منجر به ناباروری و سایر علائم می شود. افراد مبتلا به PCOS اغلب آکنه و سایر مشکلات پوستی، از جمله لکه های تیره به نام آکانتوز نیگریکانس (AN) دارند.
6-سرطان ولوار
به ندرت یک نقطه تیره روی فرج می تواند نشانه سرطان باشد. علائم سرطان فرج عبارتند از:
- توده ها
- خارش
- درد
- تغییر در بافت پوست
- تیرگی روی فرج
در حالی که این ها همچنین می توانند علائم بیماری های کمتر جدی باشند، ممکن است همچنان بخواهید خال یا رشد دیگری را روی فرج یا واژن توسط یک پزشک متخصص زنان بررسی کنید.
6-تهویه ضعیف
تهویه ضعیف و رطوبت ناشی می تواند از عوامل تیره شدن ناحیه تناسلی باشند. از آنجایی که این قسمتهای بدن معمولاً با پارچهای پوشانده میشوند که به خوبی تنفس نمیکند، کمبود هوای تازه که از آن ناحیه عبور میکند اجازه میدهد تا رطوبت جمع شود و به تغییرات رنگ در پوست و ناحیه خصوصی تیره کمک کند. انتخاب لباس زیر نخی به جای مواد مصنوعی و شستن لباس ها قبل از پوشیدن آن ها می تواند به رفع این مشکل کمک کند.
7-اصلاح موهای ناحیه تناسلی
اصلاح می تواند باعث تیره شدن ناحیه تناسلی شود. حذف مکرر موهای زائد پوست را تحریک می کند که می تواند باعث تغییر رنگ شود. مواد شیمیایی موجود در کرم و لوسیون های موبر نیز می تواند مشکل را تشدید کند. حذف کمتر موهای زائد به پوست شما فرصتی برای بهبودی می دهد، بنابراین می توانید این ناحیه را کوتاه کنید و موها را بدون برداشتن کامل کوتاه نگه دارید. اگر باید موها را از بین ببرید، اپیلاسیون یا لیزر را به جای اصلاح با تیغ در نظر بگیرید.
8-عرق کردن
عرق همچنین می تواند با رسوب مواد شیمیایی و مواد زائد که در طول زمان انباشته می شوند، باعث تغییر رنگ در ناحیه تناسلی شود. عرق اغلب روی پوست شما در ناحیه شخصی باقی می ماند تا زمانی که دوباره دوش بگیرید یا حمام کنید. بنابراین، افرادی که زیاد عرق می کنند ممکن است بیشتر از افرادی که زیاد عرق نمی کنند متوجه یک ناحیه تناسلی تیره شوند. تمیز کردن مکرر باعث می شود تا محصولات جانبی عرق ایجاد نشوند و رنگ و بافت پوست تغییر نکند. همچنین از صابونهای معطر و سایر محصولاتی که میتوانند این ناحیه حساس را تحریک کنند اجتناب کنید.
از دیگر عوامل تیرگی واژن می توان عوامل ژنتیکی و ارثی و همچنین به اضافه وزن زیاد اشاره کرد.
برای درمان این موارد باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید پزشک با توجه به شرایط شما بهترین روش های سفید کردن واژن را انتخاب می کند.
چگونه می توان از تیرگی ناحیه تناسلی جلوگیری کرد؟
همیشه نمی توانید از ایجاد تیرگی روی واژن به دلیل افزایش سن، نوسانات هورمونی و شرایط سلامتی موجود جلوگیری کنید. با این حال، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر التهاب و تحریک فرج، اصطکاک و عفونت های مخمری انجام دهید که عبارتند از:
- لباس های زیر گشاد و نخی بپوشید.
- هنگام مقاربت واژینال از روان کننده استفاده کنید.
- ناحیه تناسلی را مرطوب نگه ندارید.
- از محصولات ناحیه تناسلی معطر خودداری کنید، زیرا می توانند PH واژن شما را مختل کنند.
- از دوش واژینال خودداری کنید.
- برای کاهش علائم تنبلی تخمدان اقدام کنید.
- برای اصلاح از تیغ استفاده نکنید.
- از حذف مکرر موهای زائد خودداری کنید.
کلام آخر
تیرگی ناحیه تناسلی در اثر افزایش سن، نوسانات هورمونی یا اصطکاک ایجاد می شود. علاوه بر این، موارد جدی تری مانند PCOS، عفونت ها و سرطان ممکن است باعث ایجاد آن ها شوند. درمان بستگی به علت دارد، بنابراین تشخیص دقیق ضروری است. از آنجایی که علائم اغلب با هم تداخل دارند، اگر متوجه تغییراتی در رنگدانه های پوست تناسلی خود شدید، باید به پزشک متخصص زنان در شهر ری مراجعه کنید.