بسیاری از زنان زایمان طبیعی را انتخاب می کنند ولی در بعضی از مواقع شرایطی حین زایمان طبیعی ایجاد می شود که مادر باید تحت زایمان سزارین نوزاد خود را به دنیا بیاورد، که به آن زایمان اورژانسی می گویند. بهتر است قبل از زایمان کمی در مورد این روش اطلاعات داشته باشید، تا اگر این شرایط برای شما پیش آمد بتوانید احساس آمادگی و کنترل بیشتری روی زایمان خود داشته باشید. در این مطلب می خواهیم علل سزارین اورژانسی را مورد بررسی قرار دهیم.
سزارین اورژانسی چیست؟
سزارین یک عمل جراحی است که در آن نوزاد از طریق یک برش در دیواره شکم مادر و دیواره رحم به دنیا میآید. اگر مشکلاتی وجود داشته باشد که مانع از تولد نوزاد با زایمان طبیعی شود، نیاز به زایمان سزارین دارد.
سزارین ممکن است برنامه ریزی شود (انتخابی) اگر علائمی وجود داشته باشد که زایمان طبیعی خطرناک است، یا در صورت وجود مشکلاتی در حین زایمان طبیعی ، برنامه ریزی نشده (اورژانسی) انجام شود.
اگر مشکل جدی در بارداری یا زایمان خود ندارید، زایمان طبیعی معمولاً مطمئنترین راه برای تولد نوزادتان است.
علل زایمان سزارین اورژانسی
ممکن است زایمان کنید و انتظار داشته باشید که زایمان طبیعی داشته باشید، سپس متوجه شوید، که نیاز به سزارین دارید. این سزارین اورژانسی نامیده می شود.
برخی از دلایل زایمان سزارین برنامه ریزی نشده (اورژانسی) عبارتند از:
- سر نوزاد در حین زایمان به سمت پایین حرکت نکرده یا در لگن جا نمی گیرد.
- زایمان شما پیشرفت نمی کند، انقباضات شما به اندازه کافی قوی نیستند و دهانه رحم شما خیلی آهسته باز می شود یا اصلاً باز نمی شود.
- اگر ضربان قلب نوزاد به طور غیر طبیعی بالا و پایین شود ممکن است زایمان سزارین توصیه شود.
- بند ناف، که مواد مغذی مهم و خون اکسیژندار را برای کودک شما فراهم میکند، پس از پاره شدن کیسه ی آب از طریق دهانه رحم به پایین (پرولاپسیته) و وارد واژن شده است.
- یک مشکل سلامتی، مانند فشار خون بالا، زایمان را برای شما و کودکتان خطرناکتر میکند.
- اندازه ی نوزاد، تفاوت اندازه بین نوزاد و لگن مادر، این معمولا به عنوان عدم تناسب اتفاق می افتد، و زمانی که سر یا بدن نوزاد نسبت به لگن مادر بزرگتر از آن باشد ممکن است هر دو در خطر باشند.
در طول سزارین اورژانسی چه اتفاقی می افتد؟
زمانی که این تصمیم گرفته می شود که مادر در حین زایمان طبیعی نیاز به سزارین داشته باشد. اگر شرایط نوزاد و مادر در حالت بدی قرار داشت باید نیم ساعت پس از تصمیم گیری این عمل انجام گیرد.
زمانی که این تصمیم گرفته می شود خونسردی خودنان را حفظ نمایید. زیرا قرار نیست اتفاق بدی بیفتد و به نکات و توصیه های پزشک متخصص زنان در شهر ری خود توجه کنید.
بسیاری از زنان برایشان سوال است که آیا در طول سزارین اورژانسی بیهوش می شویم. پزشک متخصص زنان با توجه به شرایط یا بیهوشی عمومی یا موضعی را توصیه می کند در بیهوشی موضعی شما از کمر به پایین بی حس می شوید.
قبل از شروع این عمل، یک پرده بین بالا و پایین بدن شما کشیده شده، که به شما کمک می کند تا زمانی که تیم جراحی شما برای زایمان کوچولوی شما تلاش می کند آرام باشید.
سزارین معمولا بین 30 تا 60 دقیقه یه طول می انجامد. شامل موارد زیر خواهد بود:
- پزشک متخصص زنان برشی در ناحیه ی شکم و رحم شما ایجاد می کند (طول هر دو حدود 10 سانتی متر).
- کودک شما از طریق برش خارج می شود.
- کودک شما به دقت بررسی خواهد شد.
- شما می توانید نوزاد خود را در آغوش گرفته و تماس پوست به پوست می تواند پیوند اولیهی شما را با کودک تقویت نماید و شیردهی را برای شما آسان تر کند.
- اگر نمی توانید کودک خود را در آغوش بگیرید، به احتمال زیاد فرد پشتیبان شما می تواند نوزاد شما را در آغوش بگیرد.
- بند ناف قطع شده و جفت خارج می گردد.
- معمولاً برای منقبض کردن رحم و به حداقل رساندن خونریزی، تزریق انجام می شود.
- برای کاهش خطر عفونت، آنتی بیوتیک داده خواهد شد.
- لایههای ماهیچه، چربی و پوست دوباره به هم بخیه میشوند و یک پانسمان روی زخم اعمال میشود.
خطرات احتمالی سزارین اورژانسی چیست؟
سزارین یک روش فوقالعاده متداول برای زایمان است. در حالی که سزارین به طور کلی مانند سایر موارد بی خطر در نظر گرفته می شود. ولی جراحی بزرگ، آغلب خطراتی نیز دارد.
در حالی که نادر است، عفونت همیشه با هر جراحی امکان پذیر است. پزشک و تیم مراقبت پس از زایمان شما از ابتدا تا انتها از پروتکل های بهداشتی و ایمنی دقیق پیروی می کنند تا به حداقل رساندن هرگونه خطر کمک کنند. اما رعایت دقیق دستورالعملهای مراقبت از زخم در حین بهبودی در خانه نیز برای شما مهم خواهد بود.
سایر خطرات می تواند شامل واکنش های آلرژیک یا سایر واکنش های منفی به بیهوشی، از دست دادن خون، لخته شدن خون و آسیب تصادفی شما یا نوزادتان باشد.
بهبودی بعد از زایمان سزارین اورژانسی
چه از طریق واژینال یا با سزارین زایمان کنید، بدن شما کار باورنکردنی انجام داده است. شما خسته و شاید حتی کمی مضطرب خواهید بود. ولی خوب می شوید.
وقتی صحبت از بهبودی سزارین به میان میآید، جدول زمانی بهبودی کمی طولانیتر از زایمان طبیعی است، زیرا به تازگی یک جراحی بزرگ انجام دادهاید. این معمولاً به معنای چند هفته بیشتر در خانه قبل از بازگشت به فعالیت های عادی است، در مقایسه با یک زایمان واژینال متوسط.
در حین بهبودی، از خم شدن و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید، زیرا باید از فشار آوردن به قسمت پایین شکم خود جلوگیری کنید. نگران نباشید می توانید کودک خود را بردارید، اما باید برای هر چیز سنگین تر یا بیشتر کمک بخواهید. شما می توانید در ناحیه شکم خود نیز درد داشته باشید که ممکن است برای آن دارو تجویز شود. همچنین ممکن است در طول هفته های بهبودی پس از زایمان مقداری خونریزی واژینال را تجربه کنید.
خواب کافی و پیاده روی سبک هر روز به روند بهبودی و جلوگیری از عوارض بعد از سزارین نیز کمک می کند. با خودتان ملایم باشید و برنامه ریزی کنید که کارها را آهسته پیش ببرید. قبل از رفتن به خانه، دستورالعمل ها و نکات زیادی برای بهبودی پس از سزارین به شما داده می شود.
سوالات متداول
همانطور که ممکن است انتظار داشته باشید، تفاوت بین این دو این است که سزارین انتخابی از قبل برنامه ریزی شده و شما آمادگی آن را دارید ولی سزارین اورژانسی زمانی توصیه می شود که در حین زایمان طبیعی شرایطی ایجاد شود که ادامه ی زایمان طبیعی را غیر ممکن کند.
ورزش های ملایم، مانند پیاده روی، به شما کمک می کند تا بعد از سزارین خود بهبود پیدا کنید. اما تا زمانی که دردی نداشته باشید و احساس آمادگی کنید، از فعالیت بیشتر خودداری کنید. به عنوان مثال، تا زمانی که احساس کنید قادر به انجام آن نیستید، از رانندگی، حمل هر چیز سنگین، داشتن رابطه جنسی یا انجام کارهای سنگین خانه مانند جاروبرقی کشیدن خودداری کنید.