دکتر زهرا ستوده / بارداری و زایمان / مراحل زایمان طبیعی
۵ دقیقه
همه چیز در مورد زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

آنچه می خوانید...

یکی از روش های زایمان که مزیت های زیادی دارد و کم خطر می باشد، زایمان طبیعی است. اگر مادر شرایط مساعد داشته باشد بهتر است که زایمان خود را به صورت طبیعی انجام دهد تا دچار عوارض زایمان سزارین نشود. اگر مادر می خواهد این روش زایمان را انتخاب کند باید به خوبی در مورد مراحل و مزیت های زایمان طبیعی اطلاعات بیشتری کسب کند. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد این روش زایمان کسب نمایید.

مراحل زایمان طبیعی چیست؟

 مهمترین مراحلی که مربوط به زایمان طبیعی می باشد و مادر باید به خوبی این مراحل را بشناسد عبارت است از :

1. مرحله اول: مرحله درد مادر

در مرحله اول زایمان و عمل طبیعی دردهای مادر آغاز می گردد. درد اولیه مادر تا زمانی که دهانه رحم به طور کامل باز شود ادامه خواهد داشت. مرحله اول به عنوان طولانی ترین مرحله برای زایمان شناخته می شود. دردهای آغازین مهمترین فاز این مرحله به شمار می رود. اولین دردهایی که مادر در این مرحله زایمان احساس می‌ کند مربوط به نازک شدن دهانه رحم است. با توجه به این مسئله که دهانه رحم به کندی باز می شود باید بدانید که درد این مرحله نسبت به دیگر مراحل آسان تر می باشد.

 زمانی که این مرحله زایمان آغاز می گردد مادر باید آرامش خود را حفظ کند و به بیمارستان ‌ها و مراکز درمانی نیازی نیست که مراجعه نماید. برای حفظ آرامش باید فعالیت های متفاوتی انجام دهد تا سرگرم شود. مادر انرژی خود را به هیچ عنوان نباید از دست دهد. این مرحله اگر در طول شب برای مادر رخ دهد باید استراحت کند و سعی نماید که بخوابد. درد های اولیه به طور معمول ۸ الی ۱۲ ساعت طول می کشد. دردهای فعال به عنوان یکی دیگر از فازهای مهم این روش زایمان می باشد.  زمانی که دهانه رحم مادر به ۴ سانتی متر و ۷ سانتیمتر می ‌رسد دردهایی که فعال هستند شروع می شوند.

 باز شدن دهانه رحم زمانی که اندازه اش به ۶ سانتیمتر برسد به این معنی است که درد مادر بیشتر می شود.  انقباضات در این مرحله زایمان افزایش پیدا می‌ کند و به همین دلیل احساس گرما در مادر بیشتر می‌ شود. در این فاز مادر باید به مراکز درمانی و بیمارستان مراجعه کند. مرحله انتقالی به عنوان یکی دیگر از فازهای مهم زایمان به شمار می‌ رود. بیشترین دردی که در این مرحله به وجود می ‌آید زمانی است که دهانه رحم اندازه اش به ۸ سانتیمتر تا ۱۰ سانتی متر باز می رسد. مدت زمانی که مادر می ‌تواند این درد را تحمل کند حدود ۲۰ تا ۹۰ دقیقه می باشد.

مراحل زایمان طبیعی

2. مرحله دوم: مرحله به دنیا آمدن نوزاد

مرحله دوم زایمان طبیعی مرحله‌ای است که جنین از رحم مادر خارج می گردد. دهانه رحم در این مرحله به طور کامل باز می باشد. پزشک متخصص زنان از مادردرخواست می کند که به خودش فشار بیاورد تا نوزاد از درون رحم خارج گردد. سر نوزاد در این مرحله پایین می آید و در قسمت دهانه رحم قرار می ‌گیرد. پزشک متخصص زنان با استفاده از مکش می تواند خون و مخاط رحم را بیرون می کشد و سپس بدن نوزاد را خارج می کند. فشار زیادی در این مرحله به قسمت سمت راست روده به وجود می آید.

3. مرحله سوم: مرحله بیرون آمدن جفت

 مرحله سوم زایمان به صورت طبیعی، مرحله ای است که نوزاد و همچنین جفت از درون رحم خارج می شوند. بعد از اینکه نوزاد به دنیا می آید جفت باید از درون رحم جدا شود. مدت زمانی که امکان دارد طول بکشد تا جفت از بدن مادر خارج شود ۲۵ تا ۳۰ دقیقه می باشد. بعد از زایمان امکان دارد که مادر احساس لرزش داشته باشد. این امر طبیعی می باشد و اصلا جای نگرانی ندارد. انقباضاتی که بعد از زایمان به وجود می آید نشانه این است که جفت در حال جدا شدن از رحم مادر می باشد. در نهایت نیاز است که چندین ساعت مادر تحت مراقبت قرار بگیرد تا خونریزی بیش از اندازه ای نداشته باشد.

مزیت های زایمان طبیعی

 زایمان طبیعی مزیت های زیادی دارد. به همین دلیل بسیاری از مادران ترجیح می دهند که این روش زایمان را برای به دنیا آوردن نوزاد خود انتخاب کنند. این روش زایمان یک روند طبیعی می باشد و بدون دستکاری است. مادر در این روش از هوشیاری کامل برخوردار است و قادر می باشد زمانی که نوزاد را از بدن خارج می کنند به خوبی این احساس را درک کند. به طور معمول زایمان به صورت طبیعی غیر تهاجمی است. عوارض جانبی در این زایمان کمتر می باشد.

یکی از مهمترین مزیت های زایمان به صورت طبیعی این است که به جنین امکان می ‌دهد به طور کامل رشدش را تکمیل کند. در روزهای آخر رشد سلول مغزی و سیستم کبد و تنفسی به بهترین روش ممکن انجام خواهد شد. همسر زن هنگام زایمان می تواند در کنار مادر باشد. از نظر هزینه زایمان به صورت طبیعی مقرون به صرفه تر می باشد. بعد از زایمان مادر خونریزی زیادی ندارد.

در چه مواقعی زایمان سزارین به طبیعی ترجیح داده خواهد شد ؟

 به طور کلی زایمان طبیعی یکی از بهترین روش هایی است که پزشک به مادران باردار توصیه می کند. اما در برخی از موارد به علت مشکلاتی که مادران دارند نمی ‌توانند آن را انجام دهند و باید زایمان سزارین را انتخاب کنند. تنها در برخی از موارد زایمان سزارین به عمل طبیعی ترجیح داده خواهد شد. مادرانی که جنین و خودشان وزن بالایی دارند عمل سزارین برایشان انجام می گردد. خانم هایی که به اختلال هموروئید حاد مبتلا هستند باید روش سزارین را انتخاب کنند. خانم هایی که چند قلو باردار می باشند زایمان سزارین برایشان انجام خواهد شد. اگر خانم ها در گذشته زایمان شان به صورت سزارین انجام شده باشد ممکن است دیگر توانند به صورت طبیعی نوزاد خود را به دنیا بیاورند. 

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − شش =