واکسن های دوران بارداری چیست؟ آیا واکسن زدن در دوران بارداری بی خطر است؟ در کنار تغذیه خوب و ورزش، خواب فراوان و مکمل های غذایی مناسب، واکسن های خاص باید بخشی از برنامه سلامت دوران بارداری شما باشد. در حالی که برخی از واکسنها باید قبل از بارداری تزریق شوند، تعدادی از واکسنها نیز وجود دارد که باید در دوران بارداری دریافت کنید. در اینجا درباره واکسنها، زمان دریافت آنها برای مقاومت در برابر بیماریهای خطرناک بیشتر بدانید.
آیا دریافت واکسن ها در دوران بارداری بی خطر است؟
توصیه های واکسن برای افراد باردار بر اساس تحقیقات گسترده است. واکسنهایی که دریافت میکنید از هر دوی شما در برابر بیماریهای جدی محافظت میکنند، محافظتی که تا چند ماه اول زندگی کودک شما ادامه خواهد داشت.
اما برخی از واکسنها وجود دارند که نباید در دوران بارداری تزریق شوند. برای مثال، واکسن هایی که حاوی یک ویروس زنده ضعیف شده هستند، معمولاً در دوران بارداری توصیه نمی شوند. این به دلیل خطرناک است، که ممکن است، ویروس ضعیف شده در واکسن از جفت عبور کند.
بنابراین، بهتر است قبل از بارداری با پزشک متخصص زنان خود صحبت کنید. پزشک میتواند سابقه واکسن شما را بررسی کند و پس از زایمان، برنامهای برای دوزهای تکمیلی توصیه کند.
قبل از بارداری باید چه واکسن های دریافت کنیم؟
واکسن های مورد نیاز شما به سن، سبک زندگی، وضعیت سلامتی، واکسن های قبلی و هر برنامه سفری که ممکن است در دوران بارداری داشته باشید بستگی دارد. بسته به این عوامل، پزشک ممکن است این واکسن ها را چند هفته یا ماه قبل از بارداری شما توصیه کند:
- سرخک، اوریون و سرخجه (MMR): سرخجه در دوران بارداری می تواند باعث نقص های مادرزادی جدی شود، که می تواند منجر به مرگ قبل از تولد یا بیماری مادام العمر برای فرزند شما شود. باید یک ماه قبل از اقدام به باردارشدن این واکسن را تزریق کنید.
- واریسلا (آبله مرغان): آبله مرغان به راحتی پخش می شود و می تواند باعث خارش پوست، بثورات و تب شود. اگر در دوران بارداری به آبله مرغان مبتلا شوید، می تواند باعث نقص مادرزادی شود. 1 ماه بعد از تزریق این واکسن صبر کنید تا باردار شوید.
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): زگیل تناسلی شایع ترین عفونت مقاربتی است. HPV می تواند باعث زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم شود. شما نمی توانید واکسن HPV را در دوران بارداری دریافت کنید، بنابراین اگر به آن نیاز دارید، قبل از بارداری آن را دریافت کنید.
- هپاتیت B: اگر در دوران بارداری به عفونت هپاتیت B مبتلا شوید، می تواند در حین تولد به جنین شما منتقل شود. هپاتیت B می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مداوم برای کودک شما شود. با پزشک خود در مورد آزمایش هپاتیت B و اینکه آیا نیاز به واکسینه شدن دارید یا خیر صحبت کنید.
واکسن های تب زرد، تب حصبه و آنسفالیت ژاپنی اگر قصد سفر دارید لازم است.
ابتلا به این عفونت های جدی در دوران بارداری می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا نقص های مادرزادی را افزایش دهد. واکسن زدن زودتر از موعد، سالم ترین قدم برای شما و کودکتان است.
واکسن های که در دوران بارداری لازم است؟
پزشکان برای مراقبت های دوران بارداری توصیه می کنند که همه افراد باردار پس از باردار شدن واکسن های خاصی را دریافت کنند. دوزها باید هر بار که باردار هستید برای جلوگیری از مشکلات جدی سلامتی برای شما و کودکتان تجویز شود.
1-واکسن آنفولانزا
دریافت واکسن آنفولانزا بسیار مهم است زیرا افراد باردار در معرض خطر عوارض جدی آنفولانزا هستند. آنفولانزا همچنین می تواند باعث مشکلات جدی مانند زایمان زودرس و عوارض زایمان شود، که می تواند بر سلامت کودک شما تأثیر بگذارد.
علاوه بر این، تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری احتمال ابتلای نوزادان به آنفولانزا را تا چند ماه پس از تولد کاهش میدهد و خطر عوارض جدی مانند ذاتالریه (عفونت ریه) را کاهش میدهد. در هر سه ماهه بارداری می توانید واکسن آنفولانزا دریافت کنید.
2-واکسن Tdap
این واکسن از شما و فرزندتان در برابر سه بیماری جدی محافظت می کند: کزاز، دیفتری و سیاه سرفه. این دارو را می توان در هر زمانی در دوران بارداری تجویز کرد، اما متخصصان توصیه می کنند که آن را در هفته های 27 تا 36 دریافت کنید. نشان داده شده است که این زمان به بالاترین سطح محافظت از کودک شما پس از تولد منجر می شود.
حتی اگر قبلا واکسن سیاه سرفه را دریافت کرده اید، باید در دوران بارداری باید تزریق کنید. این به شما امکان می دهد محافظت در برابر سیاه سرفه را به جنین خود منتقل کنید. اعضای خانواده و مراقبانی که در تماس نزدیک با نوزادان کمتر از یک سال خواهند بود نیز باید این واکسن را دریافت کنند. این امر خطر انتقال عفونت به نوزاد را کاهش می دهد.
آیا در صورت شیردهی، واکسن زدن بی خطر است؟
اگر واکسن های خاصی را در دوران بارداری فراموش کرده اید، حتی اگر در دوران شیردهی هستید، همچنان می توانید آنها را پس از زایمان دریافت کنید. واکسنها به شما اجازه میدهند آنتیبادیهای محافظ را از طریق شیردهی به کودکتان منتقل کنید.
تنها استثناء واکسن تب زرد است. در دوران شیردهی توصیه نمی شوند، مگر اینکه لازم باشد به مناطقی سفر کنید که خطرات آن بالا است.
اگر شیر می دهید، اکثر واکسن ها برای شما و کودکتان بی خطر هستند. قبل از اینکه هر واکسنی را انجام دهید به پزشک خود بگویید که در حال شیردهی هستید، تا از بی خطر بودن آن مطمئن شوید.
کلام اخر
اگر باردار هستید یا قصد دارید بچه دار شوید و یا اگر در مورد به روز رسانی واکسن های توصیه شده سؤالی دارید، به پزشک متخصص زنان در شهر ری مراجعه کنید.