دکتر زهرا ستوده / بیماری های زنان / آیا کیست بارتولن خطرناک است؟
۷ دقیقه
ایا کیست بارتولن خطرناک است؟

آیا کیست بارتولن خطرناک است؟

آنچه می خوانید...

کیست بارتولن زمانی ایجاد می شود، که انسداد غده بارتولن در واژن ایجاد می شود. این غده یک کیسه کوچک پر از مایع است که درست در داخل دهانه واژن قرار دارد. انسداد این غده باعث ایجاد توده ای می شود که می تواند باعث تحریک و درد در هنگام راه رفتن، نشستن یا رابطه جنسی شود. کیست بارتولن ممکن است به مرور زمان خود به خود برطرف می شود. ولی اگر عفونی شود، نیاز به درمان توسط پزشک متخصص زنان دارد.  امروز می خواهیم در مورد علت ایجاد کیست بارتولن با شما صحبت کنیم.

کیست بارتولن چیست؟

کیست بارتولن چیست؟

کیست بارتولن یا کیست فرج نوعی کیست واژن می باشد، که در دو طرف لابیا (لب های واژن) در نزدیکی دهانه واژن بروز می کند. نام آن از غدد بارتولن گرفته شده است، که دو غده کوچک هستند که مایع مخاطی تولید می کنند که به روان شدن واژن کمک می‌کند. لابیا و غدد بارتولن بخشی از فرج در دستگاه تناسلی زنانه هستند.

کیست بارتولن زمانی اتفاق می‌افتد، که در دهانه یکی از این غدد انسداد ایجاد می‌شود و باعث ایجاد و تشکیل توده می‌شود. به طور معمول فقط در یکی از دو غده بارتولن رخ می دهد. برخی از کیست های بارتولن کوچک هستند و هیچ دردی ایجاد نمی کنند. اگر این کیست عفونی شود، آبسه ایجاد می گردد. کیست بارتولن در صورت عفونت می تواند دردناک باشد و ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.

کیست های بارتولن چه شکلی هستند؟

کیست‌های بارتولن مانند برجستگی‌های گرد زیر پوست روی لب‌های واژن (لابیا) خواهند بود. آن ها اغلب بدون درد هستند. در صورت بروز عفونت کیست، برخی از آن ها ممکن است قرمز، حساس و متورم شوند. سایر کیست های بارتولن ممکن است به نظر پر از چرک یا مایع باشند. کیست بارتولن می تواند به اندازه یک نخود کوچک باشد یا به بزرگی یک توپ گلف رشد کند. کیست ممکن است باعث شود یک طرف لابیای شما بزرگتر به نظر برسد یا کج به نظر برسد.

علت ایجاد کیست بارتولن چیست؟

پزشکان نمی دانند چرا برخی از زنان مستعد ابتلا به کیست بارتولن هستند. بعضی از علل ایجاد کیست بارتولن عبارتند از:

  • آسیب، تحریک یا رشد اضافی پوست در قسمت فرج واژن.
  • عفونت های کلامیدیا، سوزاک یا سایر عفونت های مقاربتی
  • عفونت های باکتریایی مانند اشریشیاکلای

علائم کیست بارتولن چیست؟

بسیاری از کیست های بارتولن کوچک هستند و علائم دیگری به جز تحریک جزئی ایجاد نمی کنند. اگر کیست بارتولن یک آبسه (عفونت) ایجاد کند، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ناراحتی و درد در هنگام رابطه جنسی، راه رفتن، نشستن، یا هنگام گذاشتن تامپون یا پاک کردن واژن پس از دستشویی.
  • تورم و حساسیت در ناحیه
  • تب یا لرز
  • قرمزی و تورم
  • تخلیه از کیست
  • تغییر اندازه (کیست بزرگتر می شود).

کیست بارتولن چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص کیست بارتولن، پزشک متخصص زنان در شهر ری یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. پزشک شما به اندازه کیست نگاه می کنند و به دنبال علائم عفونت می گردد. اگر کیست ترشح ایجاد کند، پزشک ممکن است مایع را برای عفونت های مقاربتی یا سایر عفونت های باکتریایی آزمایش کند.

آیا آزمایش دیگری برای تشخیص کیست بارتولن انجام می شود؟

در زنان بالای 40 سال، پزشک متخصص زنان ممکن است آزمایشی به نام بیوپسی را برای رد سرطان فرج انجام دهند. در طول این آزمایش، پزشک شما نمونه کوچکی از بافت کیست را برمی دارد و آن را زیر میکروسکوپ نگاه می کند.

اگر پزشک شما احساس کند که ممکن است یک کیست غده بارتولن سرطانی باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. ابتلا به سرطان در غده بارتولن به ندرت اتفاق می‌افتد، با این حال، اگر سن شما بالای 60 سال باشد، شایع‌تر است.

درمان کیست بارتولن چیست؟

درمان کیست بارتولن به علائم بستگی دارد. اگر کیست کوچک، بدون درد و عفونی به نظر نمی رسد، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اگر علائم ادامه پیدا کند و یا کیست رشد کند، ممکن است دچار آبسه (عفونت) شود. در موارد شدید، آبسه ممکن است نیاز به تخلیه جراحی داشته باشد.

گزینه های درمانی این کیست ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. حمام سیتز: چند بار در روز به مدت چند روز در یک وان با آب گرم بنشینید. این می تواند باعث راحتی و بهبودی شود. همچنین می تواند به پاره شدن و تخلیه کیست عفونی به خودی خود کمک کند.
  2. داروهای مسکن بدون نسخه: برای تسکین درد و ناراحتی طبق دستور مصرف کنید.
  3. آنتی بیوتیک ها: اگر کیست شما عفونی شود یا آزمایشات نشان دهد که عفونت مقاربتی دارید، ممکن است پزشک شما آنتی بیوتیک تجویز کند.
  4. تخلیه جراحی: اگر کیست شما بزرگ و عفونی است، ممکن است جراحی برای تخلیه مایع انجام شود. یک لوله کوچک به نام کاتتر در کیست قرار دهد. کاتتر معمولاً برای چند هفته در کیست باقی می‌ماند تا تخلیه کامل شود.
  5. کیسه شناسی: کیست با جراحی باز تخلیه می گردد. سپس، جراح لبه‌های دیواره کیست را بخیه می زند تا یک “کیسه” برای تخلیه مداوم ایجاد شود. این اغلب برای کیست بارتولن عود کننده مفید است.
  6. برداشتن غده بارتولن: در موارد بسیار نادری که درمان مؤثر نیست، پزشک ممکن است غدد بارتولن را با جراحی خارج کند.

درمان کیست بارتولن باید توسط پزشک متخصص زنان انجام شود. سعی نکنید کیست را تخلیه یا فشار دهید زیرا این امر می تواند باعث عفونت و بدتر شدن علائم شما شود.

سوالات متداول

دکتر زهرا ستوده

جراح و متخصص زنان و زایمان و جراحی زیبایی زنان و ناباروری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 9 =